Оставка след смъртта на дете в болницата в Разград | webcafe.bg
newscafe

Оставка след смъртта на дете в болницата в Разград

Webcafe.bg, по БТА, Дарик
05.01.2015, 18:29 (обновена 05.01.2015, 18:35)
болница

Директорът на болницата в Разград д-р Гечо Жеков е подал оставка днес след среща си с министъра на здравеопазването Петър Москов.

Проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" установи вина на двама лекари от хирургичното отделение на болницата в Разград, след разследване на смъртта на 8-годишно дете в края на миналата година, съобщава БТА.

Детето почина от тежко заболяване пред спешното отделение на болницата.

Директорът на болницата д-р Гечо Жеков е подал оставка днес след среща си с министъра на здравеопазването Петър Москов.

Инспекцията показва, че детето е прегледано от лекар без хирургическа специалност в спешното отделение на болницата. Той е поставил диагноза и е поискал консултация с дежурния хирург.

Такава консултация обаче не е извършена. Вместо това хирургът е насочил родителите на 8-годишния пациент към болницата във Варна поради липса на специалист - детски хирург - въпреки че разградската болница има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително за деца в спешно състояние.

Лекарите са позволили на родителите да превозят сина си в собствения си автомобил, а не в линейка. По пътя към Варна състоянието на детето се влошава. Родителите са се върнали в спешното отделение в Разград, но момчето вече е било в състояние на клинична смърт.

Аутопсията показа, че детето е било с тотална некроза на червата. Според националния консултант по хирургия проф. Красимир Иванов смъртността при тази диагноза е висока, но няма как да се установи какви са били шансовете на починалото дете, след като лекарите не са направили всичко, за да го спасят.

Етичната комисия на Българския лекарски съюз трябва да прецени наказанията на двамата лекари.

Министърът на здравеопазването Петър Москов определи случая като липса на организационен потенциал и бездушие. Той обяви, че е наредил строго спазване на задължението да не се връща пациент в спешно състояние, а транспортът между болнични заведения да се извършва само в медицински автомобил.

Oще: блс  болница  български лекарски съюз  дете  диагноза  етична комисия  заболяване  здравеопазване  клинична пътека  лекари  лекарска грешка  линейка  медицина  медицински одит  нзок  пациент  петър москов  проверка  разград  хирург 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани