Вършец, Бургас и Смолян бедстват | webcafe.bg
newscafe

Вършец, Бургас и Смолян бедстват (обновена)

Webcafe.bg, по Нова, bTV
01.02.2015, 08:59 (обновена 01.02.2015, 12:11)
Буря и силен вятър

Снимка: © Getty Images

В Бургас за по-малко от денонощие са паднали 70.5 литра дъжд на квадратен метър.

Изключително усложнена остава обстановката във Вършец, където вчера бурен вятър нанесе множество щети, а днес вали обилен сняг. Има домове без покриви, съборени са дървета, а повече от засегнатите са възрастни хора.

Най-тежко е положението в квартал Заножене. Кметът Емил Истатков каза, че „всяка къща е все едно е минала авиацията" и покривите са надупчени. „Хората са безпомощни, лошото е, че започва да вали", заяви той.

Хората се опитват да си покрият покъщнината с найлон, но водата влиза вътре, съобщава bTV. Повечето семейства чак напролет ще могат да възстановят домовете си, като даже и това не е напълно сигурно, защото нямат пари за строителни материали, а местната власт има ограничени възможности.

Заради проливния дъжд, който от снощи вали в Бургас, там бе обявено бедствено положение. Около 100 къши са наводнени. За по-малко от денонощие са паднали 70.5 литра дъжд на квадратен метър.

Евакуирани са над 10 души от вилна зона Черниците и кв.Долно Езерово. Там обстановката е най-тежка, голяма част от улиците са непроходими. Много коли останаха във воден капан през нощта. Сериозна е и ситуацията в кв. Лозово, Средец и Камено.

Междувременно МОСВ предупреди за опасност от преливане на река Тунджа. За днес оранжев код за опасни валежи е обявен в областите Бургас,Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Тази сутрин бедствено положение обяви и община Смолян. Заради продължаващите валежи река Черна излезе от коритото си на няколко места в града. Наводнение има и в Триград.

„Постъпват постоянно сигнали за свлачища, за срутвания по пътищата. Имаме сигнал от община Рудозем, че е прекъснат пътят към село Оглед и там нивото на река Арда се е вдигнало някъде с около три метра. Прелива язовир "Златоград" с около 30 см. Ситуацията е притеснителна главно в община Смолян", съобщи областният управител Недялко Славов.

Мобилизирани са всички институции в града, за да не се допусне наводнение и опасност за хората. Подобно количество дъжд се изля през 2005 година на 5 срещу 6 август - 218 л на кв метър, припомня БНР. Тогава нанесените щети след пороите в общината бяха за 14 млн лв., имаше и жертви в Смолян и Чепеларе.

Oще: бедствено положение  вършец  смолян  сняг 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани