Правителството одобри още 17 млн. лв. за образование | webcafe.bg
newscafe

Правителството одобри още 17 млн. лв. за образование

Webcafe
16.08.2017, 14:04 (обновена 16.08.2017, 14:21)
изпит

Част от средствата са за стипендии на отличниците от матурите

17 млн. лева от бюджета на МОН ще бъдат отпуснати за развитие на образованието, реши днес Министерски съвет. Парите ще бъдат усвоени от общините като зелена светлина са получили три допълнителни трансфера от бюджета. Те ще бъдат използвани за финансово осигуряване на националните програми за развитие на образованието.

14 928 427 лева са осигурени по програма "Оптимизация на училищната мрежа". Те ще бъдат използвани за изплащане на обезщетения при намаляване на персонала или съкращаване на друго основание. Парите са разпределени на база на постъпилите заявления от общинските училища, детски градини, ученически общежития, както и от центрове за подкрепа на приобщаващото образование.

1 019 741 лева са за финансиране по програма "Без свободен час". Тя финансира учебните часове, проведени от учители по заместване в задължителното предучилищно и училищно обучение.

1 561 475 лева са одобрени за осигуряване на стипендии за образователни резултати на общинските училища на база на постигнатото от училищата на матурите по български език и литература и математика. Идеята е да се предостави по-голяма възможност за развитие на най-добре представилите се ученици на държавните зрелостни изпити.

Oще: без свободен част  държавни зрелостни изпити  задължително образование  задължително обучение  зрелостни изпити  зрелостници  матури  министерство на образованието  мон  национална програма  образование  обучение  оптимизация на училищната мрежа  програма  програми за развитие  програми за развитие на образованието  развитие на образованието  стипендии  стипендия  ученици  училище  учители  финансиране 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.