Исторически експозиции по случай празника в София | webcafe.bg
newscafe

Исторически експозиции по случай празника в София

Webcafe
22.09.2016, 10:02 (обновена 22.09.2016, 12:28)
ним

НВИМ и НИМ ще покажат експонати свързани с паметния ден на Независимостта, включително прочутия Манифест

Със Седмица на Независимостта открива новия културен сезон Националният военноисторически музей (НВИМ). В Националния Исторически музей (НИМ) ще бъде изложен Манифестът за обявяването на България за свободна и независима от Османската империя държава.

В рамките на експозицията на НВИМ, от 22 септември до 25 септември посетителите ще могат да видят реликвите, свързани с обявяването на България за равноправна с останалите страни държава.

Изложените експонати възкресяват паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. и за армията като гарант на Независимостта.

Ще бъдат изложени на показ сабята на цар Фердинанд като главнокомандващ на българската армия в началото на 20 век. Това именно е сабята, която той е носил при обявяването на Независимостта и в деня, в който той сменя титлата на българските владетели от "княз" на "цар".

Изложен ще бъде още и валтрапа за езда на министъра на войната - генерал от пехотата Данаил Николаев, участник в подписването на Манифеста от 22 септември 1908 година.

Ще могат да се видят и офицерски еполети на 20-и пехотен добруджански полк, участвал в церемонията за провъзгласяването на Независимостта, както и възпоменателния кръст "За независимостта на България 1908 г.".

В НВИМ ще бъдат показани и проекти за държавен герб с новите елементи от символната система на новообявеното царство.

Витрината в чест на Деня на Независимостта ще бъде озвучена от композицията Festmarsch, създадена от Йохан Щраус-син и посветена на България и цар Фердинанд по повод обявяването на Независимостта през 1908 г. Изпълнението е на Виенската филхармония.

От 11.00 и от 14.00 часа в киносалона на НВИМ ще бъде излъчен филма „Независима България" на Огнян Сурдолов, а от 12.00 и от 15.00 часа - „Фердинанд Български" на проф. Светослав Овчаров.

Самият Манифест, прочетен в паметния ден от княз Фердинанд и българското правителство в Търново на 22 септември ще бъде изложен в Националния исторически музей (НИМ) по повод празника.

Паметният текст на Манифеста е изработен върху пергамент от художника Харалампи Тачев.

В долната си част документът завършва с осем висящи кръгли метални печата, които символизират министерствата на правителството на Демократическата партия, ръководено от Александър Малинов, управлявало през 1908 година.

В НИМ ще бъдат показани и други експонати, свързани с обявяването на независимостта на България.

По повод отбелязването на Независимостта на България общинските музеи ще работят безплатно в столицата. Вход свободен има в Музея за история на София, музея под базиликата „Света София", Общински културен институт "Софийска градска художествена галерия", парк-музей „Врана" и Зоологическата градина.

Oще: ден на независимостта  ден на обявяване на независимостта  история  княжество българия  манифест  нвим  независимост  независимост на българия  ним  османска империя  цар фердинанд 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани