Помощи за деца – само на прилежни родители | webcafe.bg
newscafe

Помощи за деца – само на прилежни родители

Webcafe.bg
29.04.2015, 18:43 (обновена 29.04.2015, 19:07)
Ивайло Калфин

Калфин търси съгласие в парламента, за да се приемат поправките за т.нар. отговорно родителство

Част от помощите за деца вече ще се дават на отговорни родители, които се грижат „адекватно" за тях. Такива промени в Закона за семейните помощи прие днес правителството, като предстои да бъдат внесени за одобрение в Народното събрание.

Социалният министър Ивайло Калфин обясни, че така ще се стимулират най-вече родителите, които осиновяват деца. „Създават доста повече инструменти, които насърчават родителите да пращат децата си на училище - загубата на средства е доста по-значителна, отколкото сега, ако децата им не ходят на училище", допълни той.

Поправките, които в аванс бяха определени като атака срещу ромската общност, предвиждат по-голяма тежест на преценката на социалните работници при отпускане на помощите.

„Има девет вида плащания, свързани с майчинство и с деца. Родители, които изоставят децата си няма да получават такива помощи", коментира Калфин, който се надява Народното събрание да приеме поправките.

В момента много деца не могат да бъдат осиновени, тъй като родителите им официално не са се отказали от тях, но ги държат в дом, за да получават социални помощи за тях.

Новите текстове гарантират равнопоставеност на децата в семейството, както и на всички форми на отглеждане на децата - от лица със сключен брак, от съжителстващи лица и от самотни родители. Предлага се законът да влезе в сила от 1 юли 2015 г.

На 12 май Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди пакета от промени в пенсионната система. До момента няма пълен консенсус по предложенията за повишаване на пенсионната възраст и осигурителните вноски.

Oще: грижа за децата  детски надбавки  деца  ивайло калфин  социална политика 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани