Депутатите отстраниха Цветан Гунев от БНБ | webcafe.bg
newscafe

Депутатите отстраниха Цветан Гунев от БНБ

Webcafe.bg
21.01.2015, 14:06 (обновена 21.01.2015, 14:43)
цветан гунев

Снимка: © БНБ

Все още не ясно кога и дали Иван Искров ще подаде оставка. Той обеща да го направи, когато има създадено правителство. Мандатът на Искров изтича през есента

Обвиняемият ръководител на Банковия надзор в БНБ Цветан Гунев бе освободен от поста с решение на Народното събрание - единодушно и без дебати, с общо 108 гласа. Депутатите се позоваха на двете дела срещу него за злоупотреба с правомощия покрай фалита на КТБ, на отнетия му достъп до класифицирана информация.

Решението идва няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов настоя за бърз избор на нов ръководител на „Банковия надзор" - и над шест месеца, след като Гунев излезе в принудителен отпуск след акцията на прокуратурата и МВР в офисите на КТБ и последвалото разследване срещу него.

Според депутатите той не може да продължи да бъде подуправител на БНБ, тъй като над 6 месеца не се е явявал на работа, но има сведения, че е бил в кабинета си през ноември.

По искане на прокуратурата Цветан Гунев бе отстранен от длъжност на 11 декември от Апелативния съд в София, поради наличието на опасност той да повлияе на разследването срещу него, ако остане на поста.

Предложението за освобождаване на Гунев бе внесено от Цветан Цветанов от ГЕРБ минала седмица. Правната комисия също го одобри единодушно и експресно. Там е записано, че Гунев е нарушавал служебните си задължения, което е довело до поставянето на КТБ под специален надзор от БНБ.

По-късно лицензът на банката бе отнет, тъй като държавните квестори откриха дупка от 3.7 милиарда лева, източени чрез даване на рискови кредити на свързани фирми.

„Цветан Гунев не е приложил следващите се надзорни мерки спрямо банката за констатираните нарушения и нередности в дейностите й, изготвянето на доклади не отразяват реалното състояние на КТБ, не е упражняван и надлежен контрол върху дейността на служителите от повереното му управление, поддържал е със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции", пише в предложението на Цветанов и група народни представители.

Цветан Гунев беше привлечен като обвиняем по две досъдебни производства за престъпление по служба - за бездействие по отношение на надзора на КТБ, което е довело до източване на средства от банката в размер на над 200 млн. лева, както и за одобряването на увеличение на капитала на банката в размер на 35 млн. евро, за което повторната проверка на БНБ доказа наличие на непозволено самофинансиране и което доведе до отнемане на лиценза на КТБ.

Oще: бнб  герб  ктб  народно събрание  цветан василев  цветан гунев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани