България е основният източник на трафик за хора в Европа | webcafe.bg
newscafe

България е основният източник на трафик за хора в Европа

Webcafe.bg, "Дневник"
28.01.2016, 08:21 (обновена 28.01.2016, 08:43)
граница

Нов доклад на Съвета на Европа за периода 2011-2014 алармира, че страната ни остава основен източник на лица, трафикирани в Европа, но през последните години също е станала и страна на транзит и крайна точка на трафик на хора

България остава основен източник на лица, трафикирани в Европа, но през последните години също е станала и страна на транзит и крайна точка на трафик на хора, твърди се в доклад на Съвета на Европа за периода от 2011 до 2014 година, представен днес от групата от експерти за дейности срещу трафика на хора (ГРЕТА).

Докладът, цитиран от "Дневник", призовава специално внимание да се отдели на ситуацията с ромското малцинство в страната, както и се финансират адекватно отговорните органи за борба с трафика на хора.

Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафик, според доклада. В същото време расте броят на лицата, жертви на трудови злоупотреби. Тенденция е и растящият брой екплоатирани мъже в секторите на земеделието и строителството.

"Продължават да се срещат случаи на трафикиране на бременни жени с цел продажба на новородени бебета, като нов феномен за страната е и трафикът на млади жени с цел сключване на фиктивни бракове", пише групата екперти, изготвили доклада.

Има информация и за случаи, по-специално в ромските и изолирани общности, че новородените деца също не се регистрират при раждане.

Жертвите на трафик са основно от малки населени места с висока безработица и бедност и млади хора, напускащи специализирани институции.

Лицата все по-често се набират по интернет, през уебсайтове с обяви за работа, за онлайн запознанства, социални медии и др.

Трафикираните от България лица се озовават най-често в Германия, Гърция, Холандия, Австрия, Франция, Кипър, Полша, Италия и Чехия. Сезонният трафик на хора също не е рядкост, като експертите посочват конкретния пример на изпращане на български работници да берат боровинки в Швеция. Броят на експлоатираните лице вътре в страната също е нараснал.

ГРЕТА отговаря за прилагането на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора от подписалите я държави и оценката на предприетите от тях мерки.

Oще: българия  български власти  граница  грета  доклад на съвета на европа  ес  криминална обстановка  мвр  полиция  съвет на европа  трафик  трафик на хора 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.01.201610:28

Значи... проблемът е в хигиената.
Ако всички проституиращи... ромки се къпят редовно и не миришат на прано куче, грижат се за зъбите си и нямат по 5 деца преди да са навършили 15 години, цяла Европа, а защо не и Америка ще се изсипят тук за да ни направят дестинация за секс туризъм. В него случай никоя ромка няма да бъде трафикирана, а ще си стоят тук и ще чакат чичо с коравия портфейл и меката пишка.
Тайланд ще ги сложим в джоба си. Ще има работа и за доктор Енчев, тъй като ще има доста циганета желаещи да се изявят като звезди в трансджендър средите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани