Делян Добрев не вижда бъдеще за „Турски поток“ | webcafe.bg
newscafe

Делян Добрев не вижда бъдеще за „Турски поток“

Webcafe.bg
25.01.2015, 12:13 (обновена 25.01.2015, 12:50)
белене, делян добрев

"Турски поток" е все едно от София да тръгнем за Пловдив и за по-накратко да минем през Враца и през Габрово, примерно за да стигнем в Пловдив, даде пример Добрев

Не вярвам, че ще има „Турски поток", дори и да го има, ние имаме договор за доставка на газ до 2022 година, в който е фиксирана входната точка и тя е българо-румънската граница. Това коментира пред БНТ бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Според него няма икономическа логика в преместването на тръбата по дъното на Черно море до Турция, вместо до България, за да захранва Русия нуждите на Източна Европа от природен газ.
Добрев припомни, че няма официален документ за спирането на проекта „Южен поток", което бе обявено от руския лидер Владимир Путин в Анкара в началото на декември.

Това обаче не е довело до спиране на дейностите на корпоративно ниво. Преди дни стана ясно,че компанията „Южен поток" - България продължава работа, тъй като на хартия проектът го има, но трябва да се съгласува с изискванията на ЕК.

"Ако ние преустановим дейностите едностранно, то това би било нарушение на акционерното споразумение между двамата акционери. Та за това ние няма как да преустановим издаването на разрешителните", разясни ексминистърът.

„Случи се нещо много странно - от два месеца няма проект, в същото време някои дейности продължават да вървят. Това са и причините "Южен поток" да фигурира и в програмата на правителството", поясни Добрев.

Москва официално говори само за „Турски поток", който да поеме транзита на природния газ, който в момента тече през Украйна до 2020 година, а Европейската комисия изрази изненада, че Русия е готова да наруши отделните договори със страните-членки за доставка на синьо гориво.

„Много по-важно е ние да открием собствен газ в Черно море, заяви Делян Добрев. В програмата ма правителството е записано, че първи приоритет в енергетиката е проучването на останалите два блока в Черно море и те вече стартираха - Терес и Силистар. Третият блок Хан Аспарух е в напреднала фаза, поясни депутатът от ГЕРБ.

Над 3 млрд. лв. са задълженията на НЕК, още 2 млрд. има в БЕХ, задълженията са огромни, дефицитът е по-малък - в размер между 600 и 800 млн., уточни той.

„Неефективностите, които съществуват в системата и трупат дефицита, са по цялата верига, продължаваме да изкупуваме електроенергия примерно от едни заводски централи на цена, по-скъпа 4-5 пъти от тази на АЕЦ "Козлодуй", допълни Добрев, който е председателят на енергийната комисия в парламента.

Oще: газ  герб  делян добрев  природен газ  русия  турски поток  южен поток 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.