Българите от #PanamaPapers ще бъдат проверени за платени данъци | webcafe.bg
newscafe

Българите от #PanamaPapers ще бъдат проверени за платени данъци

Webcafe, по БТА
12.04.2016, 17:07 (обновена 12.04.2016, 17:22)
владислав горанов, министър на финансите

Снимка: © webcafe.bg

Владислав Горанов увери, че държавата ще си събере данъците от българските собственици в #PanamaPapers - разбира се, ако се окаже, че те наистина дължат такива

Държавата ще успее да си събере данъците от българските собственици на компании в офшорни зони, осветлени от разследването #PanamaPapers - ако се окаже, че данъци наистина не са плащани.

Това увери финансовият министър Владислав Горанов. "Ако се окаже, че върху транзакциите не са плащани данъци, имаме инструментариум да съберем дължимото", каза министърът.

Той потвърди, че НАП прави проверки на произхода на средства и дали върху тях са платени данъци по повод всяка публикация, и също така работи за достъп до информацията по случая. Засега обаче все още не е получен отговор от международния журналистически консорциум, който разполага с досиетата.

"В момента, в който излязат данни за някое лице, започваме селекция. За мен ползването на офшорни компании показва, че ти искаш да избягаш от нещо, дали от идентичността си, дали от произхода на средствата, дали от данъчно облагане. Този отговор трябва да дават хората, които имат офшорни сметки, офшорни компании, а в никакъв случай отговорът не трябва да бъде, че се крият от държавата", заяви още Горанов.

Той отбеляза, че България "е на доста прилична позиция в регулацията на подобен тип отношения" и напомни, че от 2014 г. в законодателството са въведени ограничения спрямо регистрираните в офшорни зони компании - да инвестират в съществени сектори на икономиката.

В международното разследване от България участва журналистката Алексения Димитрова, която публикува информация от досиетата във в. "24 часа". Досега тя е обявила имената само на хора от бизнеса - Николай и Евгения Баневи, Петър Манджуков, Чавдар Кънчев, Тодор Батков, Ангел Божилов и покойния шеф на БТА Стоян Чешмеджиев.

Oще: panamapapers  #panamapapers  българи  владислав горанов  данни  данъци  документи  държава  министър  офшорки  офшорни  панама  публикация  разследване  транзакции  финансов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани