Светият Синод ще разгледа молбата на Македонската църква | webcafe.bg
newscafe

Светият Синод ще разгледа молбата на Македонската църква

Webcafe
27.11.2017, 07:34 (обновена 27.11.2017, 09:47)
църква, ортодоксална църква, източноправославна църква

Снимка: © Reuters

Пред Светия синод ще се проведе мълчаливо бдение

Днес Светият синод ще разгледа молбата на Македонската православна църква да влезе в евхаристично общение с БПЦ, която да бъде призната за нейна църква-майка. Това е опит на македонските духовници да се освободят от изолацията, в която е тяхната църква още от 1967 година. В момента Македонската църква не е призната от останалите православни църкви и се води отлъчена от Сръбската православна църква.

В писмото от 9 ноември тази година се моли също така БПЦ да вземе инициативата в разговора с другите православни църкви за решаването на македонския въпрос.

Група интелектуалци, сред които Горан Благоев, акад. Стефан Воденичаров, учени, историци и наследници на македонски родове се събраха пред Синода тази сутрин, за да окуражат митрополитите да отговорят положително на македонската молба. Те са автори на специално писмо-подписка в подкрепа на искането. Според тях това е уникална възможност България да върне духовното единство между двата народа.

В исторически план Охридската архиепископия възниква през 971 година, когато останалата част на България е под византийска власт, тя функционира като самостоятелна единица до 1767 година, когато преминава към Константинополската патриаршия.

След края на Първата световна война християните в Македония стават подопечни на Сръбската патриаршия, те обяват своята независимост едностранно през 1967 година, но тя никога не е призната от Белград. След обособяването на самостоятелната държава Македония, отношенията със Сръбската православна църква са много обтегнати, като в момента контактите почти са прекратени и македонците нямат надежда да бъдат признати от Белград за самостоятелна църква.

От Светия Синод до момента не са изразили евентуална позиция по въпроса освен намеци, че решението е важно и ще бъде взето присърце, както и че са нужни консултации с останалите поместни църкви. Евентуално негативно последствие би било обтягането на отношенията между БПЦ и Сръбската православна църква. Възражения сигурно ще има и от гръцка страна, къдено проблем би бил името - ако евентуално се стигне до признаване това най-вероятно ще е с наименованието Охридска архиепископия, а не Македонска православна църква.

Това лято между правителствата на България и Македония се подписа договор за добросъседство, показващ желанието на двете страни да се спре противопоставянето и да се започне добро сътрудничество.

В казуса се намеси и президента Радев, който проведе на 23 ноември специална среща с патриарх Неофит по случая.

Oще: бпц  българия  българска православна църква  добросъседство  македония  светия синод  синод 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани