Нов закон предвижда държавните служители да могат да стачкуват | webcafe.bg
newscafe

Нов закон предвижда държавните служители да могат да стачкуват

Webcafe.bg, по "Дневник"
10.02.2016, 16:21 (обновена 10.02.2016, 16:41)
протест

Снимка: © webcafe.bg

Днес законът, който позволява на държавните служители да стачкуват, беше приет на първо четене

Чиновниците, с изключение на ръководните органи, вече ще имат възможността да стачкуват.

Това предвиждат поправки в Закона за държавния служител, които са предложени от Министерския съвет и бяха приети днес на първо четене от парламента. С други поправки се въвежда задължение на администрацията да пенсионира служителите след навършване на възраст, дава се възможност на хора в неравностойно положение да работят от къщи и се разширява кръгът от длъжностите, за които се изисква конкурс.

Предложението на Министерския съвет позволява на държавните служители да участват в законни стачки, както и да членуват в синдикати.

Въвежда се и колективен трудов договор.

Право на стачка няма да получат ръководните служители - главен секретар, секретар на община, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция и ръководител на инспекторат.

За времето, през което поради участие в стачка е преустановено изпълнението на служебните задължения, не се дължи възнаграждение. На този служител, който не е участвал в стачка, но поради стачката на други държавни служители не е могъл да изпълнява служебните си задължения, се заплаща определената му основна заплата към момента на започване на стачката.

Днес беше прието и предложение на групата на Реформаторския блок за разширяване на кръга на позициите в държавната администрация, които се назначават с конкурс, както и на практика премахване на всички изключения от конкурсното начало в държавната администрация, включително и по отношение на хората, назначени чрез множество вратички в законодателството към момента.

Така се затварят две вратички за влизане в администрацията без конкурс - назначаване на държавни служители на непълно работно време, след което те да бъдат преназначавани на друга свободна длъжност без конкурс, както и назначаване на служител по заместване без конкурс и след това преназначаване отново без конкурс на свободна длъжност. По този начин за последните три години в държавната администрация са попаднали 5057 служители, което е почти половината от назначенията в администрацията.

Промените предвиждат в тримесечен срок от влизането на закона в сила всички служители, които са назначени в държавната администрация без конкурс, да преминат задължителен конкурс.

Предложението беше прието с 83 гласа "за", 10 "въздържал се" и нито един против.

Единственото отхвърлено от депутатите предложение беше на независимия депутат Велизар Енчев, който предложи да се върне старият модел на плащане на служителите в държавната администрация за клас "прослужено време", а не както сега - диференцирано.

Oще: администрация  главен секретар  длъжност  държава  държавна администрация  държавни служители  закон  конкурс  министерски съвет  протест  първо четене  синдикат  служител  стачка  стачкуване 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани