Спор за назначения в комисията за екооценки | webcafe.bg
newscafe

Спор за назначения в комисията за екооценки

Webcafe.bg
03.06.2015, 19:08 (обновена 03.06.2015, 19:12)
Дюнигейт

В позицията са включени твърдения, оспорващи експертната подготовка на Тома Белев, като се твърди, че съдебните дела, заведени от неговата организация, са блокирали серия екологични и инвестиционни планове и проекти

Национална асоциация "Българско Черноморие" настоява за извънредно декласиране на Тома Белев от конкурса за избор на комисия за екологични оценки.

В противен случай от организацията предупреждават, че ще сезират лично президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и ще поискат оставките на всички членове на комисията, излъчила Белев на челна позиция.

Причината за недоволството на НАБЧ е информацията, че бившият председател на "Асоциация на парковете в България" е класиран на второ място в процедурата по съставяне на междуведомствената комисия за екологични оценки към Висшия експертен екологичен съвет.

Предстои издаването на заповед за назначението. Класирането за постоянния състав на комисията не не дава правото на участие в основния състав на ВЕЕС, който има функции да предлага решения по оценка на въздействието върху околната среда, обясниха от МОСВ.

От НАБЧ са изпратили писмо до МОСВ, в което са посочени "мотиви и безспорни факти, с които се иска незабавното отстраняване на Белев".

От асоциацията обвиняват експерта в "неспазване на законността на Р България" заради това, че е продължил да се представя за председател на УС на сдружение "Асоциация на парковете в България" въпреки оперделение на ВАС, което постановява, че не е легитимен ръководител на организацията.

В позицията са включени твърдения, оспорващи експертната подготовка на Тома Белев, като се твърди, че съдебните дела, заведени от неговата организация, са блокирали серия екологични и инвестиционни планове и проекти.

"Тома Белев е човекът, който не признава екологични оценки и блокира екологичните оценки на общоустройствените планове на Черноморските общини от 2008 г., а на новия си пост ще трябва да дава становища за същите екологични оценки", завършва писмото.

Oще: висш екологичен експертен съвет  дюни  екооценки  комисия за екологични оценки  мосв  национална асоциация българско черноморие  общ устройствен план  овос  отстраняване  оуп  тома белев  черноморие 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани