Социалната система - поддържана с кръпки | webcafe.bg
newscafe

Социалната система - поддържана с кръпки

Webcafe.bg
15.11.2014, 17:32 (обновена 18.12.2014, 12:23)
ивайло калфин

Калфин определя като първо свое предизвикателство пенсионната реформа

Социалната ни система се е поддържала дълги години с кръпки и запушване на дупки, без логика и насоченост към най-уязвимите части от населението, каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред журналисти. Той посочи, че първото предизвикателство за него, след като мине актуализацията на бюджета, ще бъде пенсионната реформа.

„Пенсионната система в България е в лошо състояние и е типичен пример за това как едно нещо се прави на парче. Затова и всички са недоволни от нея. И тези, които получават пенсии, и тези на които предстои пенсиониране... Затова на нея трябва да се погледно комплексно и най-вече дългосрочно - за следващите 15 - 20 г. За да може всеки да знае на каква пенсия ще може да разчита, на колко години ще се пенсионира и т.н.", каза социалният министър. Калфин посочи, че най-голямо внимание ще бъде обърнато на хората от първа и втора категория труд.

Според Калфин социалната система е нелогична - субсидията за НОИ е близо 2 милиарда лева от бюджета, който пък се формира основно от ДДС.

„Не искам да обещавам чудеса. Това, което ще направя, е да подредя политиките в тази сфера по начин, най-добър за обществото. Така че всички да знаят с какви пари разполага социалната сфера, за какво се харчат, колко са средствата от ЕС. Крайната цел е да подредим системата и да търсим възможности за по-голямо финансово подпомагане", каза Ивайло Калфин.

Той отново посочи, че евентуално от НОИ или от перото за допълнителни приходи от републиканския бюджет ще се търсят пари за коледни добавки на пенсионерите, но дали такива ще има, ще стане ясно, след като приключат разговорите с финансовия министър.

Oще: ивайло калфин  калфин  министерство на труда  мтсп  оенсия  пенсионер  пенсиониране  пенсионна реформа  реформа  социален министър  социално министерство 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани