Монета за 8 млн. евро е сред иззетите от КТБ ценности | webcafe.bg
newscafe

Монета за 8 млн. евро е сред иззетите от КТБ ценности

Webcafe.bg
22.01.2015, 10:07 (обновена 22.01.2015, 16:52)
ктб

Над 1000 златни монети ще бъдат пренесени в НИМ

Над 1000 много ценни монети са иззети от трезора на КТБ, но още не са пристигнали в Националния исторически музей заради липса на брониран автомобил. Един от най-скъпите екземпляри в колекцията е американската монета "Двоен орел", изсечена по време на първия мандат на президента Рузвелт. Тя е на стойност около 8 милиона евро, твърди директорът на НИМ Божидар Димитров пред БНТ.

По думите му в света са останали само 7 монети от този вид. Не по-малко ценна е и Ватиканската серия, от която са изсечени само 500.

Общо над 1000 златни монети трябва да бъдат пренесени за съхранение в музея. Почти всички монети са от 20-ти век, от чисто злато.

„Монетите няма да бъдат изложени. Те са веществени доказателства по дела, ще бъдат запечатани и ще се отварят само в присъствието на адвокатите на Цветан Василев", каза Димитров.

Той отбеляза, че и много други банки, включително - фалирали, са имали колекции от културно-исторически ценности. Той посочи, че Първа частна банка е имала колекция от 3 000 картини.

Произведенията на изкуството от трезорите на КТБ бяха конфискувани в първата седмица на януари.

 

Oще: банка  банкер  божидар димитров  имущество  конфискувано имущество  ктб  монети  национален исторически музей  ценности 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.