ВАС спря делото за "Св. Александър Невски" | webcafe.bg
newscafe

ВАС спря делото за "Св. Александър Невски"

Webcafe.bg
23.12.2015, 12:18 (обновена 23.12.2015, 12:26)
Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Снимка: © Webcafe.bg

Решението за прехвърлянето на собствеността беше взето от служебното правителство на Георги Близнашки на 1 октомври 2014 г.

Върховният административен съд спря делото срещу решението на Министерски съвет, с което собствеността на храм-паметник "Св. Александър Невски" бе прехвърлена на Българската православна църква.

Тричленен състав на ВАС е преценил, че жалбоподателите - Страхил Керелов и Веселин Василев от дружеството "Будител" - нямат правен интерес, тъй като не участват в правоотношенията, регулирани от решението на МС.

"Обявяването на имот от публична в частна държавна собственост и обратно по реда на чл.6 от ЗДС е въпрос на управление на държавната собственост, който съставлява едновременно конституционно правомощие и задължение на Министерски съвет.

Касае се до актове по оперативното управление на държавната собственост, които не засягат права, не вменяват задължения и нямат за адресат трети лица. Тези актове нямат белезите на едностранно властническо разпореждане, насочено към правната сфера на други правни субекти извън титуляра на собствеността - държавата", пише в решението на ВАС.

То не е окончателно и може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

Решението за прехвърлянето на собствеността беше взето от служебното правителство на Георги Близнашки на 1 октомври 2014 г.

Oще: будител  българска православна църква  вас  веселин василев  върховен административен съд  георги близнашки  делото за храм-паметник св. александър невски  министерски съвет  св. александър невски  светият синод  синод  служебно правителство  страхил керелов  съд  храм-паметник св. александър невски 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.