Протестна декларация срещу протеста в БНР | webcafe.bg
newscafe

Протестна декларация срещу протеста в БНР

Webcafe.bg
16.06.2015, 19:54 (обновена 16.06.2015, 20:14)
бнр, бележки, протест

С такива послания първоначално отговори ръководството на БНР

Служителите на БНР, които не протестират за оставка на генералния директор Радослав Янкулов, написаха протестна декларация срещу колегите си - бунтари, представена на днешното заседание на СЕМ, с която ги призоваха към диалог с ръководството.

"Достатъчно дълго чакахме една част от нашите колеги да подходят с разум и уважение към медията с най-високо доверие в обществото - БНР и да преустановят използването на ефира за лични цели, тъй като по този начин уронват престижа на институцията.Това е вътрешен проблем, който ние можем да решим заедно и е крайно време да спрем разрастването на конфликта извън радиото", пише в декларацията на непротестиращите срещу протестиращите.

Те твърдят, че Янкулов отказва да се срещне с тях, настояват за прозрачност и яснота как се управлява националното радио, включително за приходите и разходите. Съпротивата тръгна сред драстично орязване на хонорарите на журналистите - между 10 и 74 на сто. На следващия ден в сградата на БНР се появиха надписи от типа „По-добре с малка заплата, отколкото без заплата".

"Протестиращите ни колеги се опитват да изместят акцента и от чисто икономически проблем, свързан единствено с намаляване на възнагражденията в радиото, да го прехвърлят към необосновано настояване за оставка на ръководството без сериозна аргументация за това", пише още в декларацията.

Непротестиращите припомнят, че намалението на заплатите е било неизбежно, за да се изпълни постановлението на Министерския съвет от 16 януари за намаляване на 10% на разходите за персонала, а в противен случай е трябвало да има съкращения на служители.

Декларацията защитава Янкулов и защото е наредил независим външен одит на трудовите процеси в радиото, поискал е доклад на Сметната палата за финансовото управление на БНР и допълнителни проверки на АДФИ и НАП. „Професионално е да се изчака приключването им и едва след като се вземе предвид становището на компетентните институции, да се правят обвинения и манипулации", настояват непротестиращите служители на БНР.

Тя е подписана от Анелия Торошанова - програма Христо Ботев, Кирил Николов - дирекция „Техника", Светла Велкова - дирекция Финанси, Румен Райчев - диригент на СХ на БНР, Ани Михайлова - радио България, както и от представители на програмите във Видин и София.

Oще: бнр  георги лозанов  колегиалност  протест в бнр  радослав янкулов  сем 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани