Правосъдното министерство предлага да отпадне задочното обучение по право | webcafe.bg
newscafe

Правосъдното министерство предлага да отпадне задочното обучение по право

Webcafe
22.10.2016, 17:28 (обновена 22.10.2016, 17:42)
софийски университет

Снимка: © Getty Images

Министерство на правосъдието предлага проект за нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист"

Право да не може повече да се изучава задочно в държавните университети, предвижда проект за нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист".

Предложението на Министерство на правосъдието професионалната квалификация "юрист" да може да се придобива само редовно се мотивира с това, че студентите по право у нас учат по морално остарял модел. Отделно приемът е неоправдано завишен, а по време на обучението си те студентите не получават адекватна подготовка по право на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ).

Да се приключи със задочното обучение се налага заради констатираната значително по-слаба подготовка на завършилите специалността под тази форма.

В образованието по право да бъде въведена и нова задължителна дисциплина "Основни права и свободи", която ще обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека и различните механизми за тяхната защита.

Досега подобен предмет беше свободно избираем (за сметка на спорта, който е задължителен през четирите от петте години следване).

"Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване", обосновават се от правосъдното министерство.

Предвижда се и дисциплината "Организация на съдебната система и правозащитните институции", която също е свободно избираема, да стане задължителна.

Според министерството този предмет "има особено значение в контекста на цялостната политика за реформа на съдебната власт и укрепване на правовата държава в България", защото
в него са включени въпросите на устройството и организацията на съдебната власт и адвокатурата, както и юридическата етика.

Предвидено е да има повече лекции по "Международно публично право" и "Право на Европейския съюз", които се избягват от студентите при избора им на модули, тъй като не са задължителни.

Наредбата предвижда да се въведе и специализирано обучение по чужд език на две нива - за начинаещи и за напреднали, като то ще продължава няколко години.

Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит, който ще е с единни критерии за всички.

Правно образование у нас се получава в шест държавни университета, в които през 2015 година се обучават над 7000 студенти (данни за миналата година на Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти към Министерството на образованието).

Oще: висше образование  европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (екпч)  европейски съюз  ес  министерство на образованието  министерство на правосъдието  образование по право  право  правосъдно министерство  темида  юристи 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.