Учителка принуждавала децата да й целуват ръка | webcafe.bg
newscafe

Учителка принуждавала децата да й целуват ръка

Webcafe
02.12.2017, 09:06 (обновена 02.12.2017, 09:22)
Ученик

Родители съобщават и за вербално и физическо насилие

Учителка принуждавала учениците си от първи клас да й целуват ръка. Случаят е от 17-то СОУ "Дамян Груев", което се намира в ж.к. Западен парк в столицата. Спешна родителска среща по случая продължи над два часа, а институциите вече започнаха проверка.

По време на часовете в занималня във вторник учителка решава да помогне с дисциплината в клас на своя колежка от "Г"-паралелка и първокласниците са принудени да й целуват ръка. Родителите съобщават и за вербално и физическо насилие.

Преподавателката, която е чужда за децата, ги принудила да стоят прави с вдигнати ръце, докато умалеят, а след това да клекнат с ръце напред, докато им умалеят краката, казва една от майките на първокласниците.

Още на следващия ден е подаден сигнал до Инспектората по образованието, сезирана е Агенцията за закрила на детето и полицията. Най-сериозна травма у децата е оставило това целуване на ръката, което децата разказват със срам и дори погнуса.

Директорът на училището Антоан Тонев каза, че колегите му са направили опит да приложат подход на ролева игра. Той допълни, че не е съгласен с подобни методи и че е рано да се правят генерални изводи.

Учителката, която е предложила нестандартния метод, отскоро е педагог, но колежката й е с предупреждение за наказание още отпреди. С децата ще работи психолог.

Oще: насилие в училище  психически тормоз  първокласници  тормоз  ученици  училище  учителка  физически тормоз 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

6 Nikkor | 02.12.201720:41

Пак като не ги е карала да й целуват гъза.
Какво ще рече "умалеят"?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 02.12.201717:54

dedo,
много умиляващо, но онова време на даскала на пиедестал няма да се върне. Няма и как да стане. И вместо да плачем за нещата от преди 150 години, по-добре да помислим какво може да се направи сега, за да се оправят нещата. И авторитетът на учителите поне малко да се възвърне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 02.12.201715:16

Било е време, когато не само децата, а и възрастните са целували ръка и сваляли шапка на даскала, като на попа. Не на випускник от престижен университет, а на обикновен селски даскал. Това време няма да се върне. Днешните учители нямат авторитет за 2 стотинки. Не само по своя вина, първо системата ги смаза, и вследствие на това професията привлича малко качествени хора. И колежката на Баракова изтрещяла. Но бас държа, че не би й минало през ум да подложи на такова отношение седмокласници. Ако родителите са на място следва да изискат уволнението й, със заплаха да си изтеглят децата от училище, което търпи такива учители. Те са не само самозабравили се, а и некадърни. Добрият учител може с две думи да вдъхне респект и наложи малко дисциплина. И аз, като дядо Шами, ще се отдам на спомени. През 60-те се провеждаха дълги тренировки по маршировка под строй за поредната манифестация. При една такава тренировка през 5 минути чувах "Извади си ръцете от джобовете". Аз ги извадя, и след 2 минути пак. Тогава др. Чолаков ми пошепна, да чуя само аз "Калпазанин с калпазанин. Кво си си хванал пишката." До края не си бръкнах в джоба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 02.12.201714:40

Да целуваш ръка на учител е признание че е по умен и ще те образова.Има два варианта.Мамка ти.Плащам ти за да ме образоваш или аз съм необразован и моля да предадеш своите си знания.Схващате ли силата на курвенската демокрация.Ало умните.Я се развихрете за да докажете колко сте по умни/прости/ от своите учители.АЗ на 73 години като съм на ученическа среща винаги целувам ръката на учителя който ми удари шамар зад врата когато ме хвана че пуша цигара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 02.12.201711:01

Така ще е. И насилие ще има, и кофти подход към децата. Най-големият проблем в образованието е пропастта между децата и учителите. И тя ще се задълбочава, защото учители стават хора, които не са подготвени за работа в новите условия и с новите деца.
Методиката ни е стара, а светът се променя, затова не се получават нещата. Тъпчем децата с информация и искаме да я възпроизвеждат, а това е безсмислено, тъй като сега информацията е на един клик разстояние и някои деца могат по-бързо да я намерят в нета от някои учители. Вместо да ги учим на умението как да боравят с тази информация, как да я филтрират, анализират и подбират нужното от нея, как да го използват, за да свързват материала от учебника с реалния живот и теорията с практиката.
Най-големите проблеми са в средното образование, но докато не се промени подготовката на учителите във вузовете, няма да има никаква промяна и проблемите ще си стоят нерешени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 02.12.201709:43

Така е било когато е даскалувал Христо Ботев!
   

оценка

+0 -0