Разговорите за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" продължават | webcafe.bg
newscafe

Разговорите за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" продължават

Webcafe.bg
02.04.2015, 18:30 (обновена 02.04.2015, 18:36)
аец козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Правителството и "Уестингхаус" ще търсят нови модели на проекта за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България и "Уестингхаус" ще продължат да преговарят за нова структура и времеви период на проекта за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй".

Това съобщават от американската енергийна компания, след като на 31 март изтече срокът на споразумението, подписано от правителството на Пламен Орешарски, и след като премиерът Бойко Борисов обяви, че страната не може да поеме заем за изграждане на нова ядрена мощност.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", казва Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус".

"Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000 за в бъдеще", допълва той.

"Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с „АЕЦ Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит", се казва още в съобщението.

Специфичните условия на площадката в АЕЦ "Козлодуй" (технологията "вода под налягане" и капацитетът на мрежата) свеждат избора при евентуално решение за изграждане на нови мощности до две страни-производителки: САЩ и Русия.

"Уестингхаус" беше предпочетен като проектант на 7 блок заради изискването за диверсификация на енергийните доставки и производство.

Осем реактора AP1000, какъвто се очакваше да се игради в "Козлодуй", вече строят в две американски и две китайски атомни централи.

Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000 на площадката „Мурсайд" във Великобритания, а през лятото на тази година се очаква подписването на споразумение с Турция.

"Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на „АЕЦ Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците", коментира още президентът на "Уестингхаус".

Компанията вече обяви готовност да продава ядрено гориво на България. До момента единственият доставчик на АЕЦ "Козлодуй" е руската компания ТВЕЛ.

Oще: 7 блок  ap1000  аец  българия  вода под налягане  дани родерик  диверсификация  енергетика  китай  козлодуй  правителство  преговори  проект  русия  сащ  твел  уестингхаус 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани