Мислете му | webcafe.bg
newscafe

Мислете му

Екип на Webcafe.bg
21.04.2013, 18:01 (обновена 25.04.2013, 06:58)
Мислете

... Защото те така или иначе не мислят за вас

Правителството на Бойко Борисов си замина с оставката и забрави да представи публично обобщен доклад за свършеното през близо 3.4-те години управление.

Кабинетът на тройната коалиция се отчете на 10 юни 2009 г.

Макар и мандатът на ГЕРБ да е непълен, редно е да има такъв документ, защото сега следите им в годините август 2009 - февруари 2013, са документирани само за първите 2 години - 2009-а и 2010-а, в "Отчет на програмата на правителството на европейското развитие на България".

Наскоро на предизборна среща в Монтана зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че "кампанията на ГЕРБ ще премине в постоянни срещи на кандидатите за депутати с избирателите, в които те ще дават отчет за свършеното през изтеклия мандат и ще обясняват какви са плановете им за следващия".

Според разбиранията на Цветанов това означава в главите на избирателите да бъдат набивани едни цифри, обозначаващи инвестициите в даден регион. Сякаш парите са извадени от джоба на ГЕРБ, а не от бюджета на България.

Понеже двете политически сили, които си оспорват първенството на предстоящите на 12 май избори, обичат да се хвалят и обвиняват едни други какво са ни оставили, най-добре да погледнем данните.

Ако не ви се преглеждат, ще ви кажем, че осезаемо подобрение няма. Впрочем, вероятно и сами го усещате. Качествена промяна няма нито в една сфера на живота, има пълзящо статистическо "подобрение", което със сигурност би било постигнато, дори и да не се смени властта. По силата на инерцията.

Това налага само един извод: след като за мнозинството от гражданите на България животът не се е променил качествено към по-добро за последните 10 (и не само) години, то значи, че това не е цел, която реално преследват политическите партии.

Така че мислете му - защото те бездруго не ви мислят. Променя се единствено качеството на живот на хората във властта - и обръчите, които обслужват. И това вие, техните познати, съседи, близки и далечни роднини, може да усетите и видите, няма нужда да знаете офшорните им сметки или какво са укрили при попълване на декларациите пред Сметната палата.

Прекрасно основание да ги пълнят им дават всички нереформирани сектори в България - и Законът за обществените поръчки, скроен като костюм по поръчка за властта.

А сега първата порция данни.

Образование

През 2009 г. единният разходен стандарт за издръжка на едно дете/ученик беше между 1233 и 1519 лева (става въпрос за обикновените училища, а сумата е в съответствие с големината на общината и броя население, като най-висока е издръжката в планинските слабонаселени райони).

През 2013 г. той тръгва от 1274 и стига 1570.

Ако вярваме на бившата зам.-министърка на образованието Милена Дамянова, средната брутна работна заплата на учителите през 2009 г. е била 651 лева, през 2012 г. тя е била 730 лева, за тази парите в повече бяха обещани, но са според възможностите. Но и тогава, и сега брутната заплата на млад учител е около или малко над 450 лева.

Според най-новото проучване на Европейската комисия, България попада в групата на държавите - заедно с Чехия, Естония, Ирландия, Испания, Франция, Полша, Словения, Словакия, които през 2011 и 2012 г. са намалили публичните разходи за образование между 1 и 5%.

Но освен това изследването "Евридика" установява, че за последните 12 години, (което включва вече и кабинетът НДСВ-ДПС), сривът в разходите за преподавателски персонал у нас е близо 12 процентни пункта, докато за ЕС средното намаление за периода е 2.2.

Малък плюс за направеното от кабинета Станишев е започната в областта на образованието реформа. Матурите и делегираните бюджети бяха въведени по време на тройната коалиция - от просветния министър Даниел Вълчев. По негово време беше подготвен и законопроектът за предучилищното и училищно образование, който се доработва, отремонтира и влезе в последната година от мандата на правителството на ГЕРБ, но заради протести така и не беше приет.

Общият брой на децата, които ще бъдат стимулирани финансово, е 1495. Необходимите средства за това възлизат на над 1.7 млн. лв. и се осигуряват от републиканския бюджет за 2010 г.

Некултурно - за културата

В българските бюджети културата фигурира - защото наистина е фигурант - между почивното дело и религиозните дейности, а всичко това е обобщено в едно перо. В него е и физическата култура и спорта.

Та, по същото това перо в бюджета за 2009-а са били записани 544 милиона лева. Спрямо предходната 2008-а парите са били с близо 20% повече, все пак е година на избори, а и кризата още не се усещаше.

А за 2013-а в бюджета са предвидени 517.1 млн. лева. Спрямо предходната година плюсът е едни 1.16%. Пак е година на избори, но е криза, така че и процентче отгоре е нещо.

За последните 8 години тези разходи не надвишават 0.6-0.7% от БВП.

Очаквайте - поглед върху здравеопазването.

Oще: бсп  бюджет  герб  избори  култура  образование  партии  управляващи 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

12 Шебек Хасан | 30.04.201315:08

Аз съм го измислил отдавна. Мятам им на тия лешове една невалидна бюлетина и да го духат. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2013, 10:23

11 Plamena Nikolova | 29.04.201310:24

Аз пък понеже не им вярвам на тези до болка познати лица и не искам да гласувам за никой от тях, мога да си продам гласа на този, който предложи най-много пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

10 Bezpartien | 27.04.201317:50

Даааа плебса така и не разбра какво всъщност се случва!Стани да седна,това се случва,вече 23 години!Поредния евтин куклен театър!Важното е плебса да вярва че нещо в държавата става,и утре да тръгне да избира по малкото зло,което си е едно и също,но явно че никой не го проумява!Заслужавате си кочинката!
Схемата е ясна.В парламента влизат 5 партии с пропорционално разпределени гласове,които една без друга да не могат да вземат никакви решения.Само важни за олигарсите решения ще бъдат гласувани с мнозинство!Важното е матряла да е гладен и да се надява някой нещо да му сипе в копанката!Колкото по гладен толкова по тъп и кротък!
Порциите се разпределят за всички,и кой го @бе там кой кой е?Важно е да има имунитет,и да се ползва от всички екстри на властта!
Пред матряла разбира се ще има и оправдания от родът на,виждате ли искаме да ви помогнем но гласовете не ни стигнаха да гласуваме закона,така че ще опитаме другия път,или на следващите избори! Отегчен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

9 Илияна Т. | 26.04.201322:30

Венко, бате, ти сам като не разбираш, че това управление е много кофти, като се кефиш на ченгета и подслушвания, колкото и да ти обясняват, няма да ти помогнат, мен пък, в сравнение с това, никви тройни коалиции не ме плашат, както казах много пъти вече, само кухи тикви останаха в БГ, това заглавие подигравка ли е, кой още в тази страна може да мисли...язък й за предците, нЕма такава мърша, ти го подслушваш, крадеш, караш го да мизерства, то рупа, ли рупа...прост народ-слаба държава, изгониха знаещите, можещите, мислещите и броят добитъка сега. Факт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 26.04.201312:53

Е, то е ясно, че партиите са следствието, а не причината за проблема. Ченгеджийството обаче е и в двете категории - т.е. самовъзпроизвеждащ се ефект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

7 pueblo | 25.04.201315:22

Смее се ей,има ли 1,2 млн кухи тикви б бегето? ИМА!!!!!!!!!
ЕТО ЗАТОВА ТИКВАТА И РАПОНА СА СПОКОЙНИ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

6 chacha | 23.04.201311:39

Една държава има два основни компонента, население и територия. Ако населението нарастне то почва да се организира и създава структури на управление, създава се държава. Основата на една сграда ако се подкопаея тя е вече нестабилна, и така е с нашата държава, основита е подкупана липсата на население е очевадно по цялата територия на България. И сега идва въпроса какво ще стане с нашата държава По всичко изглежда, че ще последва участта на безлюдните ни села. Ще рухне като като здравите камени селски къщи, строени да устоят за векове, а изоставени за деситилетия.
Въпросът е от къде ще се наплоди население
Кой ще заеме нашата територия
И как ще се казва новата държавa
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

5 chacha | 23.04.201311:34

Как и не разбрахте какъв е проблема в тази държава?
Отношението към индивида, унищожаването му, заробването и зависимостта в която изпада. Ако си роб и живееш в най-лъскавата къща и не ти липсва нищо нали пак ще се опиташ да избягаш за да потърсиш свобода, е това става в България, за това се обезлюдява. И колкото да построят и да закърпят, те си го правят за тях не за обикновения Човек. Липсата на свобода, справедливост, сигурност, това убива хората в България. Аз ако искам да участвам в изборите, как да го направя, с много подписи и много пари и как ще имам свобода да съм политик? Или да се присламча към една партия и да се кланям на някой пишман председател. Ако се обърна към съда дали ще ми отговорят с нужното уважение и бързина? Или трябва да си плащам на един куп народ за да получа някаква справедливост. Ако поискам физическа сигурност собствени пазачи ли да си наема или сигурност за моето бъдеще, работа, доходи, бизнес? Кой да ги осигури тез неща? Някой ти построил нещо и да го направим БОГ!!!! Смешно смешно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2013, 05:08

4 Georgilch | 23.04.201305:34

Здравейте! Първо ми омръзна да се мрънка относно едни или други политически партии, в момента е модерно това да бъде ГЕРБ ... крайно време е освен да се мрънка да се направи една реална равносметка...и сякаш всеки е или прекалено зает да се огледа или да след случващото се или в последния момент преди избори решава да хвърли поглед над случващото се като години наред му е било все тая... Не е лошо да се недоволства, но нека бъде основателно и докато по- голяма част от българите не може да чете, пише, смята и говори грамотно на едно поне средно ниво не сяда да помисли и един ден в седмицата за това какво е в момента и какво иска да бъде и как това да се постигне. Хората сами не се опитват да мислят ... това ме побърква. Говорейки за образование темата е много удобна, аз се чудя учителите... даскалите, моля простете ми грешката/понеже повечето са такаива и нямат интерес да установят контакт и да научат някого на нещо/интересно ми е правят ли нещо за младото поколение, стараят ли се да обучават. Историята - преподава се така монотонно и без грам гордост и самочувствие, без почит, а всъщност колкото да се излеят празни думи в празни глави, до като удари звънеца... Имаме да помним! Само това се изисква от нас и да градим за поколенията след нас... жалкото е че ни е все тая и не си обичаме България... Народа не струва и го е страх от тая истина... страха го е превзел и чрез страх ни управляват и всички сме на хорото. Всички сме еднакви ... ако искаш да провериш човек дай му власт ... промяна трябва първо в себе си да търсим, от себе си да изсикваме и заедно да градим. Не смеем да си признаем, че сме такива и тъжното - на никой истински не му дреме какво става със съседа... Такива сме и това ни погубва сами се затриваме. Кажете ми че не съм прав, наистина много ми се иска да не бях..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.04.2013, 18:45

3 SerboMan | 22.04.201323:54

Не искам да сум от България срам ме е ... няма достойни хора няма няма
   

оценка

+1 -4