Куп нарушения в основата на инцидента в "Слънчев ден" | webcafe.bg
newscafe

Куп нарушения в основата на инцидента в "Слънчев ден"

Webcafe.bg
01.05.2015, 10:03 (обновена 01.05.2015, 11:24)
руините от хотел "вероника"

Снимка: © btv.bg

Ето така изглеждат руините на хотел "Вероника" в Слънчев ден

Куп нарушения показва проверката на техническата експертна комисия на РДНСК - Варна за причините, довели до аварията на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден".

Според изготвената техническа експертиза в имота е било недопустимо да се започва ново строителство, както и да бъдат изпълнявани изкопни работи за промяна на основите на съществуващата сграда на хотела. Не е трябвало да бъдат променяни застроената площ и етажност на съществуващите сгради в имота. От РДНСК - Варна са констатирали също "своеволие и напълно неспазване на конструктивния проект" и неизпълнена първа фаза на строителството, която е предвиждала укрепване до т.нар. "кота нула". Това експертите определят като "безотговорност и липса на компетентност".

Хората, допуснати при изпълняване на разрушителните действия от страна на изпълнителя, са влезли в рушащия се хотел в противовес с всички изисквания по безопасност на труда, показва проверката. Липсвала е и координация между отделните изпълнители и проектантите, установени са безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми.

До инцидента, при който загинаха четирима души, са довели "предприети некомпетентни действия за събаряне на съществуващата сграда". Според експертите саморазрушаването на хотела е било възможно единствено при загубване на устойчивостта на основни носещи конструкции, което е могло да бъде причинено единствено с изрязването на армировка и бетонното ядро на част от основните носещи елементи на сградата.

Именно това е довело до претоварване на останалите носещи конструктивни елементи и пълната загуба на устойчивост. В крайна сметка това е причината за моменталното разрушаване на сградата, под която намериха смъртта си работниците. Според заключението на експертите при изцяло механизирано премахване на конструктивни елементи, наличието на хора сградата е било недопустимо.

По време на работата в рушащия се хотел не са изпълнени заповедта на координатора по безопасност и здраве при изпълнение на строителството, така и на задълженията на изпълнителя, съгласно наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.

Единайсететажният хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" край Варна се срути на 8 април при опит да бъде разрушен. Под развалините му загинаха четирима души.

Oще: безопасност на труда  варна  днск  инцидент  работници  рднск  слънчев ден  строители  строителство  хотел вероника 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани