България и ЕК чертаят план за газов хъб край Варна | webcafe.bg
newscafe

България и ЕК чертаят план за газов хъб край Варна

Webcafe.bg, по БНР
12.01.2015, 17:01 (обновена 12.01.2015, 19:44)
Марош Шефчович и Бойко Борисов

Снимка: © МС

Предстоят ключовите преговори с Русия за бъдещето на "Южен поток"

България ще изработи план за изграждане на газов разпределителен център край Варна с помощта на Европейската комисия, стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и комисаря по енергетиката Марош Шефчович в Брюксел.

В сряда предстои среща между Шефчович и руски представители за бъдещето на „Южен поток", след като в началото на декември руският президент Владимир Путин обяви спиране на проекта и идея за изграждане на алтернативно трасе по дъното на Черно море през Турция до нов хъб на турско-гръцката граница.

Тогава Борисов представи идея за строителство на тръбите на „Южен поток" до Варна, където да се изгради разпределителен център с европейски пари, а по-късно обеща, че ще бъдат издадени всички разрешителни за морската част на руския газопровод.

„В сряда вечер ще знаем какво мислят по тази тема, твърдо ли са решили да отидат в Турция, дали има смисъл да се говори. Разбрали сме се, дето се вика, от аерогарата комисарят да ми се обади и да ми каже какво е становището там", коментира Борисов и допълни: „Така че до февруари, когато мислим да е срещата в София - ако ще има, да знаем, че ще има и да работим по него, ако ще няма, няма, затваряме проекта и спираме".

Европейската комисия подкрепя създаването на газов хъб в България, стига да са спазени всички правила за прозрачност и европейски закони, заяви Шевчович. „Ще повдигна този въпрос пред руските си колеги в сряда, защото България е член на ЕС и тя направи всичко възможно да следва европейските закони. Това ще е и основната предпоставка за всички други проекти, планирани за Европа", допълни комисарят, който отговаря и за енергийния съюз.

Към момента и Путин, и шефът на „Газпром" Алексей Милер твърдят, че страницата с "Южен поток" е затворена. „Спазвайки европейското законодателство, бяхме посочени едва ли не като противник или виновни за спирането на „Южен поток", което изобщо не е така", коментира Борисов, визирайки изтъкнатото от Путин забавяне на София за проекта.

Междувременно „Газпром" придоби изцяло консорциума South Stream Transport B.V., създаден за строителство на морската част на "Южен поток". Руският монополист изкупи дяловете на своите партньори - френската EDF, италианската Eni и германската Wintershall. По-рано в Санкт Петербург се създадена проектна компания за морски газопровод до Турция.

Заради сложната ситуация е договорено създаване на двустранна работна комисия, която да изработи нов генерален план за българската енергетика и участието на България в европейските енергийни проекти. Борисов коментира, че се надява поддръжката на 5 и 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй" да не бъде използвана като разменна монета в енергийната игра между Брюксел и Москва.

Амбиция за „газови магистрали" обяви Бойко Борисов и на среща с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу.

„Освен да сме преносители и разпределители на газ, България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини. Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали", заяви Борисов на срещата, цитиран от правителствената информационна служба.

„Радостен съм, че Комисията отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с „Южен поток" и спрените проекти за АЕЦ „Белене" и „Бургас-Александруполис", от една страна, и от друга - ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск. С вашето отношение вие ни помагате за стабилността на страната", коментира Борисов.

Борисов покани комисар Крецу да посети България през май, за да открият заедно автомагистрала „Марица" и за да й покаже нагледно местата за изграждането на ключови инфраструктурни проекти като магистралите „Струма" и „Хемус", тунела под връх „Шипка" и други.

Oще: варна  газ  газов хъб  европейска комисия  интерконектори  марош шефчович  русия  турция  южен поток 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани