Системата на ТЕЛК се закрива | webcafe.bg
newscafe

Системата на ТЕЛК се закрива

Webcafe.bg
26.01.2016, 12:50 (обновена 26.01.2016, 13:08)
петър москов

Снимка: © Webcafe.bg

Всички лекари, които ще се занимават с освидетелстването, ще трябва да имат определен стаж и опит по специалността

Държавата закрива системата на ТЕЛК-овете и създава нов модел на медицински комисии, които ще определят степените на увреждания на пациентите. Децата с увреждания и пенсионерите ще бъдат насочвани към социалното подпомагане, а работоспособните хора, които се върнат на работа, няма да имат право на инвалидна пенсия.

Това предвижда концепцията за реформа на медицинската експертиза, анонсирана в аванс от здравния министър д-р Петър Москов. Очаква се новата система да бъде въведена от началото на 2017-та година.

Новият модел на освидетелстване на хората с увреждания и интеграцията им в обществото се налага поради множеството критики за източване на държавни средства чрез отпускане на фиктивни инвалидни пенсии.

Ако даден човек получи увреждане, той ще се явява пред новата комисия за медицинска експертиза, съставена от лекари с различни специалности, работещи в дадена болница - те ще посочват вида и степента на увреждане и ще изпращат становището си до друга комисия за експертиза на трайно намалена работоспособност, обясни Москов.

Новите комисии ще бъдат съставени от лекари по трудова медицина, социални работници и експерти от НОИ, ще определя доколко съответният човек е работоспособен и на каква финансова помощ има право.

Експертите в сегашните ТЕЛК-ове ще могат да работят в новите комисии, както и по специалността си в лечебно заведение.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани