БНР иска проверки от АДФИ и НАП | webcafe.bg
newscafe

БНР иска проверки от АДФИ и НАП

Webcafe.bg
01.06.2015, 15:01 (обновена 01.06.2015, 15:04)
радио, радиоприемник, приемник, радиоточка

Снимка: © Getty Images

Ръководството на националното радио настоява и за предоставяне на окончателния доклад на последния извършен от Сметната палата одит

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши надлежна проверка за законосъобразността при разходването на публични финансови средства в БНР, както и на прозрачността при провеждането на обществените поръчки, а Национална агенция за приходите (НАП) да възложи пълна данъчна ревизия за декларираните приходи и направените разходи от дейността на радиото.

За това се настоява в изявление на ръководството на БНР, разпратено до медиите. Ръководството на националното радио настоява и за предоставяне на окончателния доклад на последния извършен от Сметната палата одит за съответствие на финансовото управление на БНР във възможно най-кратък срок.

"Разпространяваните в публичното пространство твърдения за финансови злоупотреби в Българското национално радио, за нарушения при разходването на публични средства, за непрозрачност при провеждането на обществените поръчки, както и за неефективно ръководство на медията, са напълно необосновани, неаргументирани и спекулативни. Категорично заявяваме, че се прави опит да се наложат в обществото твърдения без те да са подкрепени с конкретни данни, факти и аргументи. Генералният директор и членовете на Управителния съвет на БНР заставаме зад решенията, свързани с управлението на националната медия от датата на встъпването ни в длъжност преди две години", заявяват в писмо от ръководството на БНР.

В позицията се казва още, че на базата на официално поискани и предоставени от БНР документи и доказателства Съветът за електронни медии е извършил мониторинг, както по отношение на спазването на Закона за радиото и телевизията, така и по отношение изпълнението на конкретни задължения, възложени на генералния директор с договора за управление. На 29 май 2015 г. регулаторният орган изразил мнение, че не са констатирани нарушения в дейността на БНР според Закона за радиото и телевизията, както и на задълженията, възложени с договора за управление на генералния директор.

"Освен нашата увереност за начина на управление на БНР и абсолютната прозрачност на обществените поръчки и финансовите баланси, които са достъпни за всеки гражданин на Република България на официалния сайт на БНР, искаме да потвърдим публично, че генералният директор на БНР заедно с Управителния съвет на националната обществена медия, ръководим институцията в посока демократично, ефективно и основаващо се на диалог и свобода на словото управление. Нашата цел е поддържане на екипния дух и развитието на кадрите на БНР, създаване на организационна среда на доверие и прозрачност, на дискусия и приемане на предложения за оптимизиране на процесите в медията, както и поддържане на среда на висок професионализъм.

След получаване на доклада от Сметна палата и след приключване на контролните действия и връчване констатациите и заключенията на другите две отговорни институции - АДФИ и НАП, генералният директор се ангажира лично да изнесе пред българското общество на езика на фактите реалната ситуация в БНР. Както към днешна дата, така и след получаване на гореспоменатите документи, поемаме пълна отговорност за изпълнение на ангажиментите при управлението на БНР.

Очакваме до приключване на исканите проверки да бъдат преустановени спекулациите относно управлението на БНР, защото от уронването на престижа на една от най-авторитетните и ползваща се с най-високо обществено доверие медия няма да спечели никой", заявяват от ръководството на БНР.

 

Oще: адфи  бнр  нап  одит  проверка  протест  радио  радослав янкулов  хонорари 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани