Гласуваме за президент | webcafe.bg
newscafe

Гласуваме за президент

Webcafe
06.11.2016, 08:39 (обновена 07.11.2016, 01:08)
Жена гласува на парламентарните избори

Снимка: © Webcafe.bg

Днес гласуваме за президент и вицепрезидент, които ще оглавяват страната през следващите пет години. Гласуването започна в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, по преценка на ЦИК може да се продължи възможността за гласуване, но не повече от час - до 21.00 часа.

Право на глас имат 6 834 278 български граждани, навършили 18 години. Секциите в страната са 12 418, а в чужбина 325 от 71 държави. Във Великобритания секциите са 53, в САЩ и Турция са по 35.

Кандидатпрезидентските двойки са 21. Липсват номер 1 и номер 8, които ЦИК отказа да регистрира. За първи път има опция "Не подкрепям никого", която се брои за действителен вот. Ако гласувате така, вие повишавате избирателната активност, без да оказвате влияние върху резултата на отделните кандидати.

За първи път гласуването е задължително, но ако не отидете до избирателната секция днес, няма да бъдете отписан от списъците. Това ще се случи, само ако не гласувате и на следващите президентски избори.

При гласуване носете личната си карта. Гласува се само в тъмната стаичка, със син химикал знаците "Х" и "V".

Районните избирателни комисии са 31, три са в София и две в Пловдив. Изборните места в страната са 7062, а изборните секции 12 249, от които 162 са подвижни, 276 - в затвори, арести, болници и домове за стари хора.

Ако сгрешите при гласуване, може са върнете бюлетината и да получите нова. Сгрешената обаче трябва да е сгъната, от секционната избирателна комисия да я унищожат.

Ако на бюлетината ви има специални символи като букви, цифри или други знаци, тя се обявява за недействителна.

 

 

 

Oще: гласуваме за президент  задължително гласуване  избори  избори 2016  как се гласува  колко са кандидатите за президент  не подкрепям никого  право на глас  президентски избори  секционна избирателна комисия  цик 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани