МОН вдигна ръце от Стопанската академия в Свищов | webcafe.bg
newscafe

МОН вдигна ръце от Стопанската академия в Свищов

Webcafe.bg, по bTV
01.06.2015, 13:05 (обновена 01.06.2015, 20:58)
Теодора Димитрова е новият ректор на Стопанската академия в Свищов

Снимка: © http://www.uni-svishtov.bg/

Изборът на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов отива на съд

Въпреки че са установени съществени нарушения на процедурите по съставяне на Общото събрание на Стопанската академия, което избра 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор, Министерството на образованието и науката няма възможност да се намеси пряко, като назначи служебен ръководител на ВУЗ-а в Свищов.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието проф. Николай Денков в интервю за бТВ.

Изборът на нов ректор на мястото на проф. Величко Адамов се превърна в съдебен спор, след като част от академичния състав на Стопанската академия поиска разпускане на Общото събрание заради наличието на нелегитимни членове в него - бивши докторанти, пенсионирани преподаватели и др.

Делото в Административен съд - Велико Търново е насрочено за 9 юни 2015 г.

Проф. Иван Върбанов и доц. Иван Марчевски, които оспорват избора на проф. Димитрова, твърдят, че съдебният казус може да създаде вторични проблеми заради легитимността на документите, подписвани от новия ректор - включително, насрочването на държавни изпити или евентуално издаване на дипломи на завършили студенти.

На мястото на Адамов, който няма право да се кандидатира за трети мандат, беше избрана Теодора Димитрова, приближена до доскорошния ректор и с изненадващо скоростна научна кариера. Димитрова става професор по икономика едва на 32 години, като цялата й професионална дейност се развива под крилото на Величко Адамов.

"Има качества, написала си е трудовете, студентите я обичат, чете добре лекциите си, има международни публикации и участия, и отговаря на условията по закона за академичния състав", беше обяснението на проф. Адамов за кариерното израстване на новия ректор на академията.

Не научният опит на проф. Димитрова, а близостта й с Величко Адамов, обаче, притесняват недоволните преподаватели, които смятат, че старият ректор ще продължи да провежда натиск върху управлението на ВУЗ-а.

"Стилът, който Адамов упражнява, е авторитарен, няма никакво съобразяване с мнението на заместниците, ние сме като офицери, които трябва да изпълняват заповедите на своя командир, а не академична общност от равнопоставени участници", коментира проф. Върбанов, бивш зам.-ректор на академията в Свищов.

Според данни, изнесени от бТВ, проф. Димитрова е получавала доходи по консултантски договори с три компании: пенсионно-осигурително дружество "Топлина" (между 2014-2015), ОЗК "Застраховане" (2013-2015) и Общинска банка (2012-2015). Има съмнения за конфликт на интереси, тъй като Общинска банка е обслужваща сметките на Стопанската академия.

Ако бъдат доказани нарушения и не бъдат отстранени в срок, може да бъде оспорена акредитацията на Стопанската академия, обяви проф. Денков.

Проверката обаче е в компетенциите на Националната агенция за оценяване и акредитация. Той коментира, че случаят със Стопанската академия показва липсите в контролните функции на МОН.

Oще: академията в свищов  величко адамов  вуз  закон за академичната общност  закон за висшето образование  избор на ректор  консултант  общинска банка  проф. величко адамов  проф. теодора димитрова  ректор на стопанската академия  свищов  стопанска академия  университет 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани