Атаката срещу сайта на ЦИК - без аналог в България | webcafe.bg
newscafe

Атаката срещу сайта на ЦИК - без аналог в България

Webcafe.bg
26.10.2015, 08:46 (обновена 26.10.2015, 08:58)
цик

Снимка: © webcafe.bg

Не бива да се сравнява хакването сайт с пробив в сигурността на електронното гласуване

"Информационно обслужване" - компанията, която поддържа и администрира сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) и отговаря за компютърната обработка на резултатите от Местни избори 2015 и Националния референдум, съобщи, че е регистрирана безпрецедентна за България хакерска атака срещу публичната инфраструктура на ЦИК.

Това се случи малко след началото на изборния ден. По-късно през деня стана ясно, че подобна атака е организирана и срещу публичните интернет страници на други ключови по отношение на изборните процеси държавни организации.

От началото на атаката от тип "отказ от услуга" (DDoS), към Интернет портала на ЦИК са направени над 530 000 000 заявки в рамките на 10 часа, като една четвърт от тях са от видими IP адреси с произход Виетнам, Турция и САЩ.

В началото на атаката са отчетени над 65 000 000 едновременни потребителски сесии към портала на ЦИК, което е равносилно на опит на 65 000 000 потребителя да достъпят Интернет страницата в един и същи момент.

Нормалният и обичаен трафик към сайта на ЦИК на предишни избори е бил около 1 800 000 заявки в рамките на цял месец, което е 275 пъти по-малко отколкото заявките в изборния ден за 10 часа.

През 2013 г., когато беше отразена подобна атака, бяха регистрирани общо 12 000 000 заявки за цял месец, което е около 44 пъти по-малко от регистрираните днес за 10 часа).

Атака от такъв мащаб и с такава продължителност като вчерашната обаче, е без аналог за България.

Не бива да се сравнява хакването сайт с пробив в сигурността на електронното гласуване. Това пък подчертаха от инициативния комитет на Мануела Малеева „Гласувай без граници" на пресконференция в НДК.

Oще: ddos  избори  интернет  информационно обслужване  хакери  цик 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани