Ако не си гласувал на референдума, може да се върнеш | webcafe.bg
newscafe

Ако не си гласувал на референдума, може да се върнеш

Webcafe.bg
25.10.2015, 11:15 (обновена 25.10.2015, 12:34)
избори

Гласуването отнема средно около 3-4 минути, а на някои места и повече. От ЦИК призоваха хората да не чакат последния момент

Бюлетини за референдума се дават само при изрично поискване. Граждани се оплакват, че масово в цялата страна членове на секционните избирателни комисии не дават бюлетини за гласуване в референдума и това става само след изрично поискване.

Изборни наблюдатели в София съобщават, че пред секциите, където трябва да бъдат разлепени образци на всички бюлетини, тази за референдума е избутана в страни и не се вижда. На други места в страната пък хората са карани да чакат на две различни опашки за вота за местната власт и за референума.

Ако избирателят не се е подписал, че е гласувал в списъка за референдума, може да се върне и да гласува, заяви Цветозар Томов от ЦИК.

Гласуването отнема средно около 3-4 минути, а на някои места и повече. От ЦИК призоваха хората да не чакат последния момент.

Според наблюдатели в Перник секционните комисии масово задават въпроса дали искаш да гласуваш на референдума, като обяснението е, че в комисиите имат много работа и е трудоемко гражданите да бъдат търсени и в двата списъка.

Драмата с бюлетините за референдума идва от това, че има два отделни списъка - за местни избори и за референдум, защото при едните има изискване за уседналост, а при другите няма.

Така избирателят трябва да мине с личната си карта през две места, където да го отбележат и да се подпише.

След като са били открити изборните секции в с. Поточница, Крумовградско,се оказало, че бюлетините за кмет на кметство са били с един кандидат, така са били одобрени от ОИК.

ЦИК разпореди да бъдат отпечатани бюлетини за Поточница, там ще гласуват 297 избиратели. В Поточница е спряно гласуването до момента, в който не бъдат получени правилните бюлетини.

Oще: бюлетина  избори  местни избори  оик  референдум  цик 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани