ВСС отива на "поправка" за избора на Нели Куцкова | webcafe.bg
newscafe

ВСС отива на "поправка" за избора на Нели Куцкова

Webcafe.bg
17.12.2015, 08:28 (обновена 17.12.2015, 08:39)
съдия нели куцкова

Снимка: © бтв

Търси се председател на Софийския апелативен съд

Висшият съдебен съвет ще направи втори опит да избере председател на Софийския апелативен съд, който стои обезглавен в продължение на повече от година и половина.

Съдия Нели Куцкова се явява повторно на конкурса като единствен кандидат, след като първият опит за избора се провали със скандал.

От днешното заседание ще отсъства председателят на ВКС Лозан Панов, който е на конференция във Виена.

По време на изслушването в края на април 2015 г. тя не успя да събере необходимия брой гласове, за да бъде избрана - въпреки че нямаше нито един отрицателен коментар срещу нея от страна на кадровиците.

За кандидатурата й гласуваха 9 души от ВСС, но 4 бяха против, а 6 - въздържали се. За да бъде избрана, тя трябваше да събере 13 гласа.

"Браво колеги, скоро ще ни тричат", беше коментарът на Камен Иванов от ВСС по повод абсурдната ситуация.

Впоследствие Куцкова обжалва провалената процедура пред ВАС, а съдът върна "на поправителен" гласуването във ВСС заради липсата на мотивация на отрицателния вот.

Това е трети опит за избор на председател на САС. Предишните два претърпяха провал, тъй като във ВСС не се събра необходимото мнозинство за избор на административния ръководител на съда. Постът бе освободен през май 2014 г., след решение на ВСС за отстраняването на Веселин Пенгезов от председателското място заради започналите разследвания срещу него за злоупотреба със средства от европейските фондове. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда.

Нели Куцкова беше една от съдиите, които излязоха на протест срещу подмяната на конституционната реформа, инициирана от министъра на правосъдието Христо Иванов.

Поведението й беше осъдено от министър-председателя Бойко Борисов с думите: "Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове да се правят на обективни".

Коментарът му беше препратка към участието на Куцкова в президентските избори през 2001 г. в качеството й на кандидат за вицепрезидент в двойка с Петър Стоянов (СДС).

Oще: веселин пенгезов  висш съдебен съвет  вкс  всс  върховен касационен съд  избор на председател на вас  калин иванов  лозан панов  нели куцкова  софийски апелативен съд  съдебна власт  ще ни тричат 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.