Глобите на КАТ ще се плащат онлайн | webcafe.bg
newscafe

Глобите на КАТ ще се плащат онлайн

Webcafe
14.03.2016, 09:31 (обновена 14.03.2016, 09:40)
полиция

Снимка: © Webcafe.bg

КАТ ще издава и електронно удостоверения за отнети контролни точки и наложени наказания.

Глобите по фишове и актове на КАТ ще могат да се плащат онлайн, съобщава в. Сега. Системата трябва да заработи от следващия месец.

Освен тези услуги, МВР ще пусне още 34 електронни. Повечето от тях обаче ще достигнат до малко граждани, тъй като ще се изисква електронен подпис. Плащането на глоби обаче ще се прави без него и ще е достъпно за всички.

Онлайн ще може да се иска издаване на лична карта, шофьорска книжка и паспорт, ако са изгубени или повредени. КАТ ще издава и електронно удостоверения за отнети контролни точки и наложени наказания.

Този тип справки често се изискват при започване на работа. Друга услуга ще е издаването на удостоверение за собственост на МПС. Такъв документ се използва например пред данъчните като доказателство, че не се дължи данък, тъй като колата е с нов собственик или бракувана.

В момента служителите на КАТ минават през обучение за работа с електронните подписи. От МВР обясниха, че първата електронна услуга ще бъде пусната на 1 април, а останалите - поетапно до края на същия месец.

Друга промяна, за която настояват от МВР, е относно връчването на фишове, издадени след запис от камерите, снимащи нарушителите на пътя. В момента събираемостта по тези глоби е едва 1/3, тъй като голяма част от шофьорите не могат да бъдат открити на адреса, на който са регистрирани, и така не плащат. Освен това с връчването на фишовете се занимават районните инспектори, които трябва да обикалят и да издирват хората. От МВР предлагат да се направи промяна в Закона за движение по пътищата, според която след един неуспешен опит да бъде открит нарушителят, фишът да се качва на сайта на районното управление и да се води връчен.

В детайли идеята на МВР е фишът да се изпраща по пощата с обратна разписка, а ако нарушителят не бъде намерен, след връщане на обратната разписка ще се извършва нова проверка от служител на съответната областна дирекция на МВР по настоящия адрес на нарушителя и ако не бъде намерен, фишът ще се поставя на таблото за обявления и на интернет страницата на районното управление.

Oще: автомобил  автомобили  електронен подпис  електронни услуги  интернет  кат  кола  мвр  онлайн услуги  полиция  услуги  шофьори 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.