Прокуратурата изиска указанията на БНБ към квесторите в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата изиска указанията на БНБ към квесторите в КТБ

Webcafe.bg
13.05.2015, 15:13 (обновена 13.05.2015, 15:17)
сотир цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Главният прокурор уточни, че юридически лица с преференциални депозити в КТБ имало много.

Прокуратурата е изискала от БНБ всички указания, които централната банка и всички отговорни лица в нея са давали на квесторите в КТБ. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Той уточни, че става дума както за общи указания за начина, по който трябва да се процедира, така и за указания, които се дават по конкретни въпроси. Разследващите трябва да преценят какво е естеството на указанията и дали те са били спазвани.

Цацаров посочи още, че ще бъдат разпитани депозантите, които са упражнили правото си да развалят договорите си в КТБ. По думите на главния прокурор трябва да се проверят депозитите с преференциални лихви, защото има такива, които са достигали до 9,8 на сто.

Главният прокурор уточни, че юридически лица с преференциални депозити в КТБ имало много, а по отношение на физически лица има свобода на договаряне и банката е в правото си да предложи това.
"Ние не можем да укорим някого че е тръгнал да получи повече пари от тези, с които разполага. Въпросът е дали можеш, разваляйки договора, да го превърнеш в обикновен", посочи Цацаров.

В понеделник беше образувано дело срещу двамата квестори в КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов, за безстопанственост в особено големи размери. То започна няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов спомена, че двамата са позволили много договори за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за обикновен влог и по този начин банката е била източена.

От Централната банка отказаха да са давали указания на квесторите да предоговарят под каквато и да е форма влогове. Вчера обаче парламентарната комисия за КТБ съобщи, че от БНБ е имало противоречиви указания към Костадинчев и Лютов.

Oще: бнб  елена костадинчев  квестори  корпоративна търговска банка  ктб  прокуратура  сотир цацаров  станислав лютов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.