Поправки с "човешко лице" в Закона за МВР | webcafe.bg
newscafe

Поправки с "човешко лице" в Закона за МВР

Webcafe.bg
13.11.2014, 13:28 (обновена 18.12.2014, 12:28)
Лазаров

Снимка: © webcafe.bg

ГЕРБ смята да "подаде" оставката на Светлозар Лазаров със закон

Светлозар Лазаров - унаследеният от ГЕРБ главен секретар на МВР - може да бъде предсрочно освободен от длъжност, ако бъдат приети поправките на мандатоносителя в Закона за МВР.

Проектозаконът е внесен вчера в деловодството на Народното събрание от 15 депутати от ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Новите текстове променят изискванията към професионалния стаж на лицата, които могат да бъдат назначвани за главен или зам.-главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Според сега действащия Закон за МВР главният секретар трябва да притежава не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или обществен ред, от които - поне 1/3 на ръководна длъжност.

Предложението на ГЕРБ прави три ключови промени - вдига летвата на професионалния стаж до "не по-малко от 10 години", увеличава изискването за продължителността на заемане на ръководна позиция от 1/3 до "поне половината" от професионалния стаж, и повишава условието за степента на заеманата длъжност по класификацията на МВР - от "ръководна" до "старша ръководна".

Ако текстът бъде приет в този вид, Светлозар Лазаров ще трябва да бъде отстранен от длъжност поради несъвместимост с изискванията на закона, въпреки че само преди 5 месеца беше преназначен за втори мандат като главен секретар на МВР от кабинета Орешарски.

Вот на недоверие

Законопроектът на ГЕРБ се разминава с първоначалните обещания на новия министър на вътрешните работи Веселин Вучков, който твърдеше, че "като човек на закона" няма намерение да сменя с процедурни хватки Светлозар Лазаров.

В същото време - Вучков директно показа на Лазаров, че не се ползва с доверието на политическото ръководство на МВР, като му "припомни" в серия публични изказвания емблематични случаи като провалената акция в Лясковец и замесването на името на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев в аферата "Кокаинови крале".

Вучков се възползва и от възможността да назначи заместник на главния секретар на МВР по свой избор, с индикация, че не титулярният професионален ръководител, а подчиненият му ще бъде довереният човек на министъра.

Минало (не)свършено

Любопитното е, че всяка хватка с промяна на законодателството в името на предсрочно прекратяване на мандата на нежелани от правителството кадри беше шумно критикувана от ГЕРБ по време на кабинета Орешарски. Тогава по подобен маниер беше променен закона за ДАНС, за да се легитимира избора на Делян Пеевски за председател на агенцията.

По-късно с подобни процедурни хватки беше подменен и съставът на Сметната палата, а депутатите от ГЕРБ обвиняваха в политическа чистка управляващите от БСП и ДПС заради целенасоченото отстраняване на проф. Валери Димитров.

Oще: герб  главен секретар  закон за мвр  лясковец  мвр  несъвместимост  полиция  светлозар лазаров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 14.11.201409:48

Само той да е, с мед да го намажеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

2 opetkov | 14.11.201406:11

Вярно че е гадно, но с червените отрепки по друг начин не може. Колко закона промениха за да намърдат своите хора и да им осигурят позиции во веки веков. Случаят с въпросният главен секретар беше фрапиращ по наглост и безочие. Особено след Лясковец. Мисля че той трябва да бъде съден за некадърност, недостойно поведение и откровени лъжи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.11.201420:49

Всъщност ако го приемат закона така, както го предлагат, пт него ще слева, че някой с примерно 20 години стаж в системата на МВР, ще трябва да има 10 /поне половината/ - на "старша ръководна" /колкото повече, толкова повече, както се казва Усмивка/ и съм доста сигурен, че няма да могат да намерят и един кандидат, отговарящ на това законово изискване. Усмивка
Абе "фън". Просто бисер след бисер се леят като придошла река. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани