Иван Искров допуска нови атаки над банки | webcafe.bg
newscafe

Иван Искров допуска нови атаки над банки

Webcafe.bg
05.12.2014, 12:26 (обновена 05.12.2014, 12:33)
Иван Искров на трубуната на 43-тото народно събрание

Искров подчерта, че кризата в КТБ остана изолиран случай и не засегна функционирането на останалата част от банковия сектор.

Отминаващата година се оказа една от най-трудните за банковата система на България от времето на голямата криза през 1996-1997 г. досега, каза управителят на БНБ Иван Искров пред Асоциацията на банките в България. Той допусна нови атаки над банковата система през 2015 година.

Като едно от събитията, с които ще се запомни годината, той отличи атаката срещу няколко банки в средата на годината. Искров определи тези събития като изпитание за устойчивостта на банковата система.

„Въпросните събития започнаха с острата ликвидна атака срещу няколко банки в средата на годината. 2014 г. ще остане в историята и с разкритите през втората половина на годината огромни злоупотреби със средства на вложителите, порочни практики в управлението и нарушения на регулациите в четвъртата по големина банка в страната - „Корпоративна търговска банка" АД (КТБ)", каза той.

„Централната банка имаше огромно желание в максимално кратък срок да бъдат решени проблемите с КТБ. Уви, както е добре известно, липсата на голяма част от документацията, както и на законови възможности за бързо преструктуриране на КТБ, доведоха до необходимост да бъдат извършени гигантски по обем действия за възстановяване на кредитните досиета в КТБ. Събирането на тази информация беше необходимо условие, за да може да бъде извършен пълен анализ и оценка на активите на КТБ от независимите одитори. Без такъв анализ и оценка нямаше как да бъде установена актуалната капиталова позиция на КТБ и, съответно, Управителният съвет на БНБ да има законовите основания да приеме необходимите решения", каза Искров.

Управителят на БНБ припомни, че на 12 декември отваря врати и ТБ „Виктория". Той определи мащабите на проблемите през 2014 година за безпрецедентни и непредвидими, но по думите му, банковият сектор е посрещнал кризисните моменти подготвен и в отлична кондиция - точно така, както успя да посрещне и глобалната криза преди няколко години.

„Банките ни бяха успели да натрупат високи ликвидни и капиталови буфери, благодарение на доброто си управление и целенасочената консервативна политика на БНБ през годините. Наличните буфери плюс предприетите от юни досега допълнителни мерки както от БНБ и правителството, така и от банките, спомогнаха да бъде съхранена банковата и общата финансова стабилност в страната", каза Искров.

Той подчерта, че кризата в КТБ остана изолиран случай и не засегна функционирането на останалата част от банковия сектор.

Искров обаче посочи, че никой не трябва да си прави илюзиите, че трудностите и изпитанията пред банките у нас са приключили. "Защото най-вероятно и през 2015 г. банковата общност ще работи в нелека бизнес среда, в която не изключвам да има нови опити за удари върху сектора, мотивирани от преплитащи се икономически, политически и медийни интереси, каквито действия срещу българската банкова система видяхме непосредствено след поставянето на КТБ и ТБ „Виктория" под специален надзор", каза Искров.

Той посочи, че случаят с КТБ може да се сравни с примери от други държави, като през последните години в САЩ и ЕС е имало десетки фалирали банки и такива, които с измами са нанесли щети за милиарди евро. В нито един от тези случаи обаче централната банка не е била подлагана на натиск да поеме цялата вина, докато в България БНБ е подложена на непрестанни атаки.

Речта му съвпадна с първия ден, в който вложителите в КТБ получиха достъп до влоговете си.

Oще: асоциация на банките  банка  банка виктория  банкер  банкери  бнб  виктория  иван искров  ктб 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани