Филип Златанов отказал да бъде защитен свидетел | webcafe.bg
newscafe

Филип Златанов отказал да свидетелства срещу Борисов

Webcafe.bg
25.11.2014, 09:42 (обновена 18.12.2014, 12:01)
Златанов

Снимка: © webcafe.bg

Запитан фалшифицирани ли са тефтерите му и вярно ли е, че инициалите Д.П. са преправени на 10 или е обратното, Филип Златанов отговори, че все още не иска да коментира това

Бившият председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е отказал да стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Това твърди той в интервю за в.„Труд". Златанов казва, че главният прокурор Сотир Цацаров е бил подведен за това, че началото на следствието Златанов е предложил да разкаже за тефтерчето срещу споразумение за условна присъда.

В изказването на главния прокуроро вчера, той обяснява, че след извършените претърсвания бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси чрез адвокат е потърсил контакт с разследващите и пожелал да говори. „Офертата" му обаче е била валидна само една нощ - на другата сутрин е било предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения.

Златанов казва, че в следствието в самото начало са му предложили да стане защитен свидетел - да бъде изведен от страната, да бъде осигурен там, както и семейството му. Условието било да свидетелства срещу властта. „Аз веднага казах - не", категоричен е Филип Златанов.

По думите му ръководителят на столичното следствие Петьо Петров е поискал от него да свидетелства срещу Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова. „Незабавно казах не. Да се крия цял живот в чужда страна - това е много страшно наказание. Не съм го заслужил, нямам вина. Плюс това нямах какво да кажа против Борисов, против властта... Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не", разказва бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

След отказа му Петьо Петров се свързал по телефона с тогавашния му адвокат и изразил разочарование от реакцията на подзащитния му. Златанов останал с впечатление, че двамата са се договаряли по негов адрес, без да искат мнението му. Адвокатът се опитал да го убеждава пак впоследствие, но не станало. „По-нататък по негово предложение се съгласих на съкратено съдебно следствие. Резултатът го знаете", казва още Златанов.

Филип Златанов все още не иска да коментира, дали са фалшифицирани тефтерите му и вярно ли е, че инициалите Д.П. са преправени на 10 или е обратното. На въпроса къде са изчезнали тефтерите, той заяви, че не знае повече от медиите. „Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати", заключи Златанов.

Oще: бойко борисов  златанов  искра фидосова  прокуратура  сотир цацаров  съд  тефтерче  филип златанов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.