Властта криминализира обучението в тероризъм | webcafe.bg
newscafe

Властта криминализира обучението в тероризъм

Webcafe.bg
10.03.2015, 13:40 (обновена 10.03.2015, 14:58)
Хамас

Снимка: © Getty Images

Министерството на правосъдието предлага промени в НК, с цел предотвратяването на заплахата за терористична дейност

Нов проект за промени в Наказателния кодекс въвежда криминализиране на подготовката и обучението на лица с цел извършване на терористична дейност.

Новите текстове включват наказание лишаване от свобода за всеки, който привлича или обучава хора с цел извършване на тероризъм.

Криминализира се и съгласието за обучение в терористична дейност - освен ако лицето не съобщи доброволно пред органите на властта за престъпната дейност.

Въвежда се и наказание лишаване от свобода до 10 години за лица, които с цел участие в терористична дейност излизат през границата на страната за държава, на която не е гражданин или постоянно пребиваващ.

Същото наказание се предвижда и за чуждестранни граждани, които влизат на територията на България с цел извършване на тероризъм.

Криминализира се приготовлението и престъпното сдружение (организация или група с цел извършване на престъпления) от чужденец за престъпления, извършени в чужбина, за които по общото правило не би се прилагал българския НК.

Така ако лица, заподозрени в подготовка на терористична дейност, бъдат засечени на територията на България, ще могат да бъдат подведени под отговорност.

Липсата на подобен състав беше дадена като пример от председателя на ДАНС Владимир Писанчев за безсилието на службите за сигурност, които в момента могат само да наблюдават транзита на подобни лица през страната.

Законопроектът на Министерството на правосъдието е изготвен в рамките на две седмици с участието на висши прокурори и съдии, както и членове на Висшия съдебен съвет.

Въпросът за разширяването на обхвата на НК за наказание на терористичната подготовка беше и тема на разговорите по време на визитите на британския външен министър Филип Хамънд, американския държавен секретар Джон Кери, както и на новия директор на ФБР Джеймс Коми в София.

Oще: закон  затвор  лишаване от свобода  министерство на правосъдието  мп  наказание  наказателен кодекс  нк  тероризъм  терористична заплаха 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.