Кой ще бъде новият председател на БАН? | webcafe.bg
newscafe

Кой ще бъде новият председател на БАН?

Webcafe
01.12.2016, 10:03 (обновена 01.12.2016, 10:05)
Николай Милошев и Юлиан Ривалски

Снимка: © Webcafe.bg

Двамата претенденти са физикът-сеизмолог чл.-кор. Николай Милошев и математикът акад. Юлиан Ревалски.

Днес БАН избира нов председател. Двамата претенденти са физикът-сеизмолог чл.-кор. Николай Милошев и математикът акад. Юлиан Ревалски.

Председателят се избира от общото събрание на БАН, което вече заседава в сградата на академията.
Николай Милошев е заместник-председател на БАН, той беше министър на образованието в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г. Преди това оглавяваше Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН и беше чест телевизионен събеседник за земетресенията.

Другият кандидат Юлиан Ревалски от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН, а през 2011-2012 г. е бил заместник-директор на института.
Двамата кандидати представят визиите си за бъдещето развитие на БАН.

Според Милошев числеността на учените и на функциите на БАН намаляват все повече, както и младите кадри. Той счита, че следващото ръководство на БАН трябва в кратки срокове да се срещне с държавното управление, за да предложи функции, които БАН може да изпълнява и да поиска финансовото им обезпечаване.

Според Юлиан Ревалски една от основните и социално ангажирани мисии на БАН е трансферът на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища. Една от основните му цели би била увеличаване на заплатите на учените в академията. - от търсене на схеми за обвързване на заплатите в БАН с минималната или със средната заплата за страната, до използване на проектното финансиране и атестацията, като елемент за диференцирано заплащане в зависимост от резултатите, посочва акад. Ревалски.

 

Oще: бан  николай милошев  нов председател  юлиан ревалски 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.