Нова система ще следи за петролни петна в Черно море | webcafe.bg
newscafe

Нова система ще следи за петролни петна в Черно море

Webcafe.bg
31.10.2015, 12:34 (обновена 31.10.2015, 12:36)
черноморец

Снимка: © Христо Узунов

Процесите в морската шир ще бъдат визуализирани в реално време

Нова информационна система ще следи за петролни петна в Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Тя ще бъде изградена по Норвежката програма от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна в партньорство с Басейнова дирекция "Черноморски район" на МОСВ и областната администрация на Варна.

Информационната система трябва да е готова през март 2016 г. Тя ще събира и разпространява данни от различни статични и динамични системи за състоянието на морските води с цел превенция от нефтени разливи.

По проекта ще се разработи система за наблюдение на морските пространства, в която ще бъдат интегрирани наличните в момента. Процесите в морската шир ще бъдат визуализирани в реално време.

Информацията ще е за уникален в европейски и регионален мащаб център. Комплексът ще се използва в тренировъчен и в оперативен режим, се казва още в съобщението.

Предвижда се създаването и на лаборатория, която ще определя състоянието на морската вода, управлението на баластните води и ще изготвя оценка на последствията от замърсяване с нефтопродукти.

Ще бъде изграден и оперативен център за преодоляването на последствия от нефтени разливи с допълнителни терминали в Басейновата дирекция и Областната администрация.

 

Oще: замърсяване  мосв  нефтени разливи  петролни петна  система  черно море 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани