Няма да се търси извънсъдебно споразумение за царските имоти | webcafe.bg
newscafe

Няма да се търси извънсъдебно споразумение за царските имоти

Webcafe
04.12.2017, 12:00 (обновена 04.12.2017, 12:08)

1 от 3 снимки Назад Напред

Цачева обявява решението на Министерството на правосъдието за имотите на Симеон Сакскобургготски

Снимка: © Webcafe.bg

Казусът се връща на изходна позиция

Няма как фамилията на Симеон Сакскобургготски да получи дворците и горите, за които претендира, без за се приеме специален закон по темата. Това се казва в становището на Министерството на правосъдието по темата.

Така според решението на работната група за собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд I и Борис III няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за царските имоти.

"Не може по друг начин изпълнителната власт да се ангажира, тъй като въпросът може да бъде уреден с нарочен закон. Другият начин е с приключване на делата", заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Изпълнителната власт няма правно основание да се намесва в тези спорове, заяви още Цачева. Тя уточни, че решението има две основания. Първото е, че висящите дела са от компетентността на независимата съдебна власт. Друго е, че според решението на Народното събрание през 2009 г. наложеният тогава мораториум върху извършване на сделки с царските имоти, може да се отмени само със специален закон. Това пък е от компентентността на законодателите.

Поводът за сформиране на работната група е писмо от 31 октомври от Симеон Сакскобурготски до Народното събрание, Министерски съвет и омбудсмана Мая Манолова, с което той търси споразумение по споровете с българската държава.

Три са висящите дела в България - за "Врана", "Царска Бистрица" и за 16 000 декара гори в Рила. Разходите за хонорари по делата за царските имоти възлизат на над 1 млн. лева, посочи регионалният министър Николай Нанков.

Сагата с царските имоти продължава вече две десетилетия, а за специален закон се говори от години.

През 1998 г. Конституционният съд, по искане на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев, обяви с пълно единодушие за противоконституционен закона за национализиране на царските имоти от 1947 г.

На това основание Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза Хробок предприеха действия за връщане на имотите. На 18 декември 2009 г. парламентът въведе мораториум, който забранява на Сакскобурготски и сестра му да се разпореждат с върнатото имущество, но да плащат разходите по поддръжката му. Симеон Сакскуборготски е завел три дела в Брюксел.

Спорен момент е фактът, че царските имоти са управлявани от Интендантство на цивилната листа на царя. Според част от юристите интендантството е държавна институция, според други - орган, чрез който монарсите са участвали в гражданския оборот.

Oще: двореца врана  имоти  коалиционен съвет  симеон сакскобургготски  царска бистрица  царските имоти  цецка цачева 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.