Две обвинения и общодържавно издирване за Румяна Ченалова | webcafe.bg
newscafe

Две обвинения и общодържавно издирване за Ченалова

Webcafe.bg
14.04.2015, 13:10 (обновена 14.04.2015, 17:10)
Румяна Ченалова

Снимка: © bTV

Прокуратурата не може да открие бившата съдийка, която се оказа обвиняема по две досъдебни производства за престъпление по служба

Румяна Ченалова е обявена за общодържавно издирване заради отказ от явяване в прокуратурата, за да й бъдат повдигнати обвинения за престъпление по служба и документно престъпление, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

От съобщението става ясно, че срещу Ченалова се водят две разследвания, открити на 26 и 27 февруари 2015 г. - информация, която до този момент не беше обявена от прокуратурата. Разследването по досъдебното производство се провежда от Специализираното звено за противодействие на корупцията.

Румяна Ченалова беше отстранена от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет заради образуването на 2 дисциплинарни производства след скандала с делото "Белведере" и обвиненията от страна на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан в съучастничество в опит за кражба на фирма от страна на съдията и назначения от нея синдик.

Влошено психично здраве

Междувременно bTV съобщи, че на 6 април Ченалова е минала преглед в Центъра за психично здраве в Стара Загора, където тя притежава апартамент. Съседите й не са я виждали там от февруари. За сметка на това пък два-три пъти идвали да я търсят от полицията, защо - не казали.

„Точно какво е психичното й състояние нямам право да ви кажа, тъй като е лекарска тайна. Комисията установи, че лицето е нетрудоспособно, издаде болничен лист с диагноза", обясни д-р Златка Димитрова - председател на комисията. Ченалова е пратена там от личния й психиатър, за да бъде удостоверена временната й неработоспособност.

Ден за ден

Не става ясно какви са обстоятелствата около двете досъдебни производства, но за сметка на това са описани в подробности опитите на прокурорите да съвместят графика си с този на Ченалова до 9 април (последният работен ден преди Великденските празници).

Според съобщението на прокуратурата на 25 март Ченалова лично е получила призовка за явяване в качеството на обвиняемо лице на 31 март. Ден преди датата бившата съдийка внася молби за отсрочка на разпита зарафи невъзможност на адвоката й да се яви на посочената дата. Наложило се е връчването на нова призовка за 6 април с три резервни дати.

В посочения ден адвокат Станимир Ченалов (брат на съдия Ченалова) се е явил в прокуратурата сам и е депозирал молба, в която посочва, че заради влошено здравословно състояние Румяна Ченалова не може да се яви за извършване на процесуални действия в същия ден.

Предоставен е болничен лист от личния лекар на съдията от Стара Загора с режим на лечение "Домашен-амбулаторен" за срок от един месец (6 април - 5 май 2015 г.).

Прокуратурата, обаче, е осъществила разпит на лекарите, подписали медицинските документи на Ченалова.

Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Разследването е установило, че неявяването на Румяна Ченалова на 06.04.2015 г. в 9.10 ч., което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Ето защо е указано на Областна дирекция „Охрана" - София и Областна дирекция „Охрана" - Стара Загора да доведе принудително лицето", пише в съобщението на прокуратурата.

На 08.04.2015 г., около 10.30 ч., лице, което се е представила за Румяна Ченалова се е свързала със следователя по делото, при който телефонен разговор е била отново уведомена, че няма уважителна причина за неявяването си в този ден и че е задължена да се яви. Около обяд позвънило и лице, представящо се за адв. Ченалов, който също е бил уведомен, че явяването на подзащитната му е задължително.

От съдебна охрана в София и Стара Загора са провели "многократно посещение" на адресите на Ченалова между 8-9 април, но тя не е намерена.

"Информация за престъпленията, в които е обвинена Румяна Ченалова, с оглед защита на тайната на разследването, ще бъде предоставена след предявяване на постановлението й за привличане като обвиняема", пише в прессъобщението на прокуратурата.

Oще: звено за борба с корупцията  корупция  магистрат  обвинение  престъпление по служба  прокуратура  румяна ченалова  сгс  сотир цацаров  софийски градски съд  съдебна власт  съдия  ченалова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 14.04.201515:55

Цирк...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани