Прокуратурата обвини банковия надзорник на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата обвини банковия надзорник на КТБ

Webcafe.bg
09.04.2015, 13:49 (обновена 09.04.2015, 13:59)
БНБ

Снимка: © Getty Images

Славияна Данаилова-Велева обвинена за престъпление по служба заради нарушения в докладите за надзорна инспекция през 2010 и 2013 г.

Ръководителят на екипа за банков надзор в КТБ от БНБ Славияна Данаилова-Велева е привлечена като обвиняем по досъдебното производство за източване на банката.

Велева, която за кратко беше квестор на КТБ след поставянето и под специален надзор, е обвинена в престъпление по служба при прилагане на дистанционния надзор върху дейността на „КТБ"АД и проведените надзорни инспекции в банката в периода в периода от м. май 2012 г. до 20.06. 2014 г.

Тя е третият служител на Българската народна банка, формално привлечен като обвиняем по делото, след двамата бивши подуправители на "Банков надзор" Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Според информацията на прокуратурата Славияна Данаилова-Велева в качеството си на ръководител на екипа е възпрепятствала извършването на надзорна инспекция от пълния състав инспектори.

Прокуратурата разполага с данни, че Велева е указвала на екипа да не проверяват целесъобразността на изразходване на усвоените кредити.

При изготвянето на доклада от надзорната инспекция за 2010 г. Велева е указала на участващите инспектори от управление „Банков надзор" на БНБ да не извършват проверка на кредитите, а да използват данните от работните документи, попълнени предварително от служители на КТБ, твърди държавното обвинение.

Прокуратурата твърди, че при съставянето на доклад за инспекция през 2013 г. Велева е създала е условия докладът да не бъде обсъден от всички участници на проверяващия екип, като го е представила на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, без да бъде подписан от член на екипа.

"Престъплението е извършено с цел да набави облага за акционерите на "Корпоративна търговска банка"АД, изразяваща се в увеличаване на печалбата на акционерите. От деянието са могли да настъпят и немаловажни вредни последици - да се застрашат финансовите интереси на държавата", съобщават от прокуратурата.

Велева е с мярка за неотклонение "подписка".

Oще: банков надзор  бнб  българска народна банка  делото ктб  доклад  източване на ктб  кредити  кризата в ктб  ктб  надзор  надзорна инспекция  обвинение  прокуратура  разследване  румен симеонов  славияна данаилова-велева  цветан гунев  централна банка 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани