Собственици на казани за ракия се обединяват в НПО | webcafe.bg
newscafe

Собственици на казани за ракия се обединяват в НПО

Webcafe.bg
31.12.2015, 12:25 (обновена 31.12.2015, 12:35)
ракия

Снимка: © Sofia Photo Agency

Фаталните инциденти с фалшив алкохол може и да зачестят

Над стотина собственици на малки обекти за дестилиране от цялата страна ще се обединят в сдружение, съобщи в Хасково координаторът им Таня Бахчеванова, цитирана от БНР. Производителите на домашна ракия не приемат критиките, че произведеният в селски казахи алкохол е опасен за живота, след като петима души починаха в Якоруда от метилова ракия.

„За алкохол менте не е необходим дестилационен съд. Трябва една стая, голям съд, спирт, есенция и една бъркалка", коментира Бахчеванова. Според нея алкохолът - убиец не може да се нарича ракия, защото не е произведен по никакви стандарти.

Новото сдружение ще бъде регистрирано в съда на 4 януари. Собствениците на казани приеха и декларация за трагичния инцидент в Якоруда.

„За традиционната българска ракия е необходим качествен материал, време за ферментация и регистриран обект за дестилиране - обект, който е минал през етапите на проектиране, изграждане, одобрение от различни институции, разрешение за ползване, регистриране в агенция "Митници", тежък физически труд и отговорност", напомни Бахчеванова.

Тя предупреди, че със законовите промени, които се отнасят за малките обекти за дестилиране, такива случаи ще зачестяват.

Според поправките от 1 януари 2016 г. няма да плащат специален акциз само онези производители на алкохол, които варят ракия в казан с вместимост 500 л., а не 1000 л. както беше досега.

Количество до 30 литра етилов алкохол на семейство се облага с намалена ставка от 550 лева за 1 хектолитър. Това са 2.20 лв. на литър при алкохолен градус 40.

„Тези промени връщат процеса по изваряване на ракия в мазетата, без необходимия контрол по качеството на продукта и криминализират насила един хилядолетен поминък, който е част от народната култура на българина", коментира Бахчеванова.

Oще: данъчно облагане  домашен алкохол  домашна ракия  нпо  протести за ракията  ракия  селски казани  якоруда 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 31.12.201522:03

>Тези промени връщат процеса по изваряване на ракия в мазетата

Тоест, ако държавата се опитва да контролира малките казани, те па ще се наврат и в мазета само и само да заобиколят закона. Доброволно и съзнателно признато от собствениците на казани.

>без необходимия контрол по качеството на продукта

Какъвто преди изобщо не е имало.
Ако премахнем всеки законов контрол върху селските казани, какво - казанджиите изведнъж ще плеснат доволно с ръце и ще въведат доброволно и собственоръчно контрол на качеството на пърцуцата? За доволното пляскане съм склонен да повярвам, ама това, второто, някак ме съмнява.

>и криминализират насила

Насила криминализират!
Те, горките казанджии, изобщо не искат да нарушават законите, ама ги карат - просто нямат друг избор!
Ама, така де, снимката е доста показателна за какви хора става въпрос в случая..
   

оценка

+0 -0