ЕК с мониторинг на още звена от съдебната власт | webcafe.bg
newscafe

ЕК с мониторинг на още звена от съдебната власт

Webcafe
28.10.2016, 10:07 (обновена 28.10.2016, 10:28)
Юнкер

Снимка: © europa.eu

Eвропейската комисия има намерение да разшири обхвата на механизма за сътрудничество и проверка по отношение на България от януари.

Eвропейската комисия има намерение да разшири обхвата на механизма за сътрудничество и проверка по отношение на България от януари. Става въпрос за така наречения мониторинг на съдебната система.

Информацията е на БНР, която цитира писмо на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Юнкер съобщава, че от януари 2017 година възнамеряват да въведат нов подход в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка".

От еврокомисията предлагат да се разшири експертния анализ върху други институции от българската съдебна система, по подобие на този, който в момента тече за прокуратурата.
Разглежда се главно борбата с корупцията и организираната престъпност.

В момента тече анализ на работата на българските прокурори по ключови дела от четирима чуждестранни магистрати. Той ще залегне в следващия мониторингов доклад.

Писмото на Юнкер е отговор на съобщение от Борисов от 19 октомври, в което премиерът предлага сътрудничеството да обхване ВСС или Инспектората към съвета.

Друг вариант би бил ЕК да помогне за създаването на единна антикорупционна институция.

За отпадане на мониторинга се говори евентуално след края на мандата на комисията, който изтича през 2019 година.

Oще: бойко борисов  ек  жан-клод юнкер  механизъм за сътрудничество и проверка от ек  мониторинг на съдебна система  прокуратура  съдебна власт  съдебна система 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани