Какво предстои на 12 май и след това | webcafe.bg
newscafe

Какво предстои на 12 май и след това

Петър Николов, политолог
24.04.2013, 11:15 (обновена 24.04.2013, 11:30)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

През следващите пет години предстоят пет последователни избора. В края на този период партийната система в България ще изглежда напълно различно

Какво се случи и какво предстои да се случва - това са най-важните въпроси, стоящи днес пред наблюдателите на българския политически процес.

Впечатляващата трансформация на бившия телохранител и пожарникар Бойко Борисов в лидер на политическа партия и министър-председател ще остане задълго в учебниците по политология като класически пример за мощта на съвременния популизъм. Също толкова класически ще е този пример, обаче, по отношение на това, какво може да направи една брутална популистка формация с политическата система на една държава.

Какво направи за четири години ГЕРБ?

На първо място ГЕРБ подмени политическия дебат (който и преди това не беше кой знае на каква висота) с безогледно замеряне с компромати, ръмжене на медиите, сплашване и купуване на журналисти и анализатори. За целта в България беше допусната немислима концентрация на огромната част от медиите в едни ръце.

В областта на бизнеса, Борисов и компания наложиха безпрецедентен натиск, унищожавайки напълно съзнателно цели сектори на икономиката, за да разчистят пътя за собствения си приятелски кръг. В резултат, България загуби над 400 хиляди работни места, а близо 100 хиляди фирми бяха докарани до фалит.

В областта на националната сигурност, управлението на бившия бодигард на Тодор Живков ще се запомни с възраждането на политическата полиция, шокиращите злоупотреби със СРС-та и с допускането на първия атентат в българската история от десетилетия насам.

Ефектът от това управление трудно може да се измери количествено, но може би най-подходяща е статистиката за раждаемостта, според която през последната година в страната са се родили деца, толкова малко, колкото за последно са регистрирани през 1945 г., годината след участието на България във Втората световна война. Това, съчетано с хората-факли и с пълното обезверяване на българските граждани, че от кризата може да се излезе, може би най-добрата епитафия на Борисовото управление.

Какво направи опозицията за четири години?

В лицето на БСП и на ДПС, а също и в лицето на по-малките парламентарно представени партии, българската опозиция проспа катастрофалното управление на ГЕРБ и наместо днес да доминира над Борисов, поне според сондажите - продължава да му диша праха. Защо се случи така, е повече от ясно.

През по-голямата част от тези четири години нито БСП, нито ДПС, нито другите бяха истинска опозиция на властта. Първо, добре известно е, че самото изграждане на Борисов като политик и на партията му, стана не без участието на отделни политици от левицата и на техните котерии.

Въпреки привидното им неразбирателство, бившият президент Първанов и Борисов неколкократно си правеха щедри подаръци и се опитваха да построят конструкта на бъдещо общо управление. ДПС, от своя страна, сподели медийната си империя с ГЕРБ, в замяна на апетитна хапка от приватизацията и гарантиран комфорт в опозиция.

Най-накрая, малките популистки партии, като Атака и РЗС, станаха жертва на непоследователната си политика, която ги люшкаше от позицията на маниакални критици на управлението, до позицията на негови усърдни ибрикчии.

Какво направи за четири години старата десница?

Подобна е ситуацията и вдясно. Веднъж направила грешката да признае дясната легитимност на Бойко Борисов, традиционната десница се оказа обречена. Гласуването за правителството, подкрепата на ГЕРБ на частичните кметски избори в София (2009 г.) и на втория тур на президентските избори (2011 г.), превърнаха двете малки десни партии в придатък на управляващите.

Всъщност, докато сините самодоволно се залъгваха, че именно те използват и задкулисно манипулират Борисов се оказа, че всъщност той е този, който е задушил с прегръдката си и без това вече омаломощените от междуособните си боричкания демократи. Когато се усетиха, те вече бяха разбити, частично купени, свалени под санитарния си електорален минимум и на практика - обречени.

Какво направи за същото време Кунева?

Преди четири години Меглена Кунева държеше в ръцете си огромния потенциал да се явява, едва ли не, единственият политик-антипод на Борисов и на това, което той олицетворяваше в политиката.

Затова през четиригодишното управление на ГЕРБ, тя с женска интуиция тръгна по пътя на пълното му противопоставяне - яви се на президентски избори като алтернатива едновременно и на ГЕРБ и на БСП, съхрани тази позиция на балотажа, като отказа да подкрепи когото и да е от двамата кандидати и накрая, създаде нова политическа партия, обявила официално, че няма да търси коалиции нито с Борисов, нито със Станишев.

Като доказателство, че работата е сериозна, Кунева дори напусна удобния (и желан от мнозина) политически център и влезе в пряка конкуренция с ГЕРБ със заявката, че ще прави именно дясна политическа партия.

Организационните и кадрови неудачи, ограниченият финансов и медиен ресурс, а също и неумението да се говори достатъчно рязко и разбираемо, не позволиха на България на гражданите да разгърне напълно своя потенциал.

Въпреки това обаче, на фона и на парламентарната опозиция, и на старата десница, партията на Кунева изглежда най-витална и най-близо до това - да премине успешно през очертаващата се след изборите тежка политическа криза.

Какво предстои?

Предстоящите парламентарни избори няма да са краят, а едва началото на истинската политическа криза. След тях в парламента ще попаднат пет формации (ГЕРБ, БСП, ДПС, България на гражданите и "Атака"), всяка от които, повече или по-малко, вече се е врекла, че няма да влиза в съюзи с останалите. Казусът ще доведе или до нови избори, или по-вероятното - до слабо експертно правителство с неясна парламентарна подкрепа.

Ефектът от това ще бъде унищожителен на първо място за ГЕРБ, който ще се разпадне на три водещи помежду си брутална, включваща всичкия им остатъчен властови ресурс, война фракции (на Борисов, на Плевнелиев и, ако оцелее до изборите, на Цветанов).

В БСП смачканата предизборно вътрешна опозиция на Станишев ще надигне глава и най-после ще го свали от председателското място, оставяйки му утешителната позиция на лидер на ПЕС.

На този фон, войната за това как да изглежда бъдещата политическа конструкция, вече ще се води много повече между трите по-малки партии. Предизвикателството за "Атака" (като винаги) ще е да удържи целостта на парламентарната си група.

Предизвикателството пред България на гражданите - да не се изкуши да наруши предизборните си клетви, че няма да влиза в коалиция, още повече в ролята на младши партньор. Предизвикателството пред ДПС (почти непосилно) - да се откъсне от етническия си облик и да придобие контурите на национална партия.

През следващите пет години предстоят пет последователни избора. В края на този период партийната система в България ще изглежда напълно различно. И в нея ще доминират тези политически сили, които в най-голяма степен са заложили на последователното и принципно поведение. Кои - предстои да видим.

*Авторът е водач на листата за народни представители на "Движение България на гражданите" в 4 МИР - Велико Търново.

Oще: бойко борисов  движение българия на гражданите  дебат  депутати  избори 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

10 Симо Петков | 25.04.201318:07

Антикомунист | 25.04.201313:10
Иван Костов заслужава да бъде премиер отново,но простоватия булгаристанец не може да разбере 80% от това,което говори Костов.
--------------------------
Аре Мавърът да иде тогава в друга държава да говори,а?
Да си избере друг народ ... па и ти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

9 niemen | 25.04.201315:14

Чичо Цвятко, как хубаво си го написал, простичко, разбираемо, в типичен гербер стайл. Викаш, ще му дърпаме ушичките на нашия Бойко, а? Предоверява се, добротата му пречи. Така е. Но нищо, Цецо бди, слуша всички и ги държи изкъсо.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

8 Georgi Tashev | 25.04.201315:04

Ако Кунева, основният виновник за енергийните далавери, е алтернативата на ГЕРБ, по-добре не. А тия дето защитават Костов и наричат България с името "Бантустан", да се махат и никога да не се връщат. Като не ви харесва тук - ей ви го ЕС. Оправяйте се.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

7 Ben Dover | 25.04.201313:43

Добра разборка на събитията до сега,лош поглед в бъдещето.Почти лош.Наистина се очертава сериозна криза в управлението на страната.Но след тези избори ще настане бунт.В момента хората са объркани и изчакват да видят накъде ще духне вятъра.Когато отново "изберат" герберастите,лидерите на масите ще атакуват и ще го изритат за пореден път.Станишев,Костов и Доган ще се уплашат и ще се отдръпнат от управлението с цел,поне да запазят топлите си местенца в парламента.Следва битка за властта и чак тогава,евентуално ще бъдат издигнати нови лидери и партии.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

6 Елисавета Домовчийска | 25.04.201313:27

Защото с пенсия от 200 лв нито ток може да се плаща, нито нищо. И сега по-младото работещо поколение подпомага някак своите бащи и майки, така че въпроса с пенсиите не касае само пенсионерите, забийте си го в празните тикви това, ако още не сте го разбрали.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

5 Елисавета Домовчийска | 25.04.201313:20

Един от предишните коментари го прочетох само до там - вдигането на пенсиите с 25% /дали е толкова незнам/ било воденичен камък на бойковото правителство. Бойко ви запя новата песен с този рефрен и почнахте да и пригласяте. А наясно ли сте, че ако не бяха вдигнати тези пенсии тогава, февруари 2013 и масовите протести щяха да се случат още през 2011? Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

4 Антикомунист | 25.04.201313:10

Иван Костов заслужава да бъде премиер отново,но простоватия булгаристанец не може да разбере 80% от това,което говори Костов.
Дивото племе от селата и малките градчета с редките мустачки и перчем - киче си иска да му говорят на неговия език - племенен,нечленоразделен и червен.
ГЕРБ са сбирщина простаци - до един,но понеже ДСБ нямам как да спечели изборите(даже няма да влезе и в парламента) ще гласувам за гербаджийската измет с отвращение и погнуса,но поне да не са БСП и техните подлоги от Атака.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

3 Astarot | 25.04.201310:38

Сори, пичове, ама Кунева за 10-на години се доказа, като най-активният изпълнител на полит-икономически поръчки от най-високо ниво. Не съм видял едно нещо, което да е ЗА България. Като главен преговарящ за приемането ни в ЕС носи пряка отговорност за всичко, което не сме договорили в наша полза, а това са немалко неща. А и след начина, по който й се отблагодариха чиновниците от ЕС и обслужващите го банки, а именно постове на евро-комисар и член в борда на директорите на Париба, трябва човек да е много заблуден, за да си измисли мотиви Кунева да работи в интерес на България Чуди се

Може би е вярно, че България на Гражданите е "най-нормалната" партия на този етап в България. Но предвид нещата, които се смятат за "нормални" у нас днес, дали "нормалното" е добре? Дали не е дошло времето за "не-нормални" партии? Усмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 22.04.2013, 09:19

2 Cviatko D. Iliev | 24.04.201321:08

Приятелю голям го вадиш...но мек.
Само в едно нещо си прав. Ето го: "Веднъж направила грешката да признае дясната легитимност на Бойко Борисов, традиционната десница се оказа обречена".
А ето мнението на един опитен и зрял човек (без претенции да влиза в политиката)

Не съм кой знае какъв фен на Бойко Борисов. Даже въобще не съм му фен. Но да погледнем нещата по прагматично:
Българинът по принцип не обича да го лъжат, макар че послъгва и обича да се хвали.
Изминалите четири години бяха трудни за ГЕРБ и най-вече за премиера Борисов. Няма да изброявам защо - всички знаем: криза, придружена с големи разходи около наследството на тройната коалиция, сключени договори и неплатени огромни суми по тях от държавата, и най- вече вдигане на пенсиите от предишното "тройно" правителство и то не с малко (около 25 %), което беше огромен воденичен камък на врата на новото правителство.
Всичко това придружено с нагла корупция от бившите управляващи. И то от европейските фондове.
Това го знаем, въпреки, че загубилите властта, пеят друго преди и след това.
А ето това, което остана почти скрито, а и до днес май не се признава от Бойко Борисов и от Цветанов:
- Неподходящ избор за народни представители, по- скоро неопитни - трябваше да се учат в движение.
- Борисов не направи отстъпка на Синята коалиция, която несъмнено разполага с по-квалифициран кадър. Какъвто и да е Иван Костов -той е опитен, особено във финансите и икономиката.
Можеше да бъде финансов министър( не че, Дянков бе лош, но за българските условия той бе прекалено рестриктивен и спазваше финансовия "устав" до запетайката. Не можа да навлезе по- дълбоко в българските условия на много неща: най-вече производството ) и да посочи правилния избор за реформи.
- Борисов не действаше, като опитен политик, въпреки, че на моменти се намесваше при гласуванията на ГЕРБ в НС(и то с основание). Когато предлагаше човек за министър, много - много не се замисляше, което го поставяше после в неловко положение.
- Държеше се с министрите си като с подчинени полицай, а това не се харесваше на много от тях. С две думи липсваше му такт.
- Предоверяваше се в тях. А те пък назначаваха хора на отговорни длъжности, без много също да му мислят. Останалият от предишното правителство, среден" ешалон" беше почти изцяло червен или тъмно турско син , че и мързелив, което се отрази негативно на управлението на ГЕРБ.
- Колкото и да създаваше впечатление, че държи изкъсо нещата, това не бе така. Намесваше се, чак когато някой се издънваше (я народен представител, я министър , а тогава беше или трудно за оправяне на нещата или биеше по имиджа на партията му.)
Опитните червени кхмери, знаеха това (и чрез своите къртици още повече затрудняваха управлението на ГЕРБ) и действаха безпощадно за да подбият имиджа на Бойко Борисов.(Така както направиха с Иван Костов. Но Иван Костов си допринесе и сам, като се скара с почти всички свой хора от ОДС )
При Борисов това не стана, защото той не бе лицемер (хората лесно го разбираха), нареди на Цветанов, и той подгони безпощадно много от организираната престъпност- някои от които получиха тежки присъди - въпреки че бяха под прикритието на следствие, прокуратура (Борис Велчев) и подкупни съдии.
- Борисов успя да създаде имидж на народен човек (а това означава и без голямо можене ), докато другите -не.( Иван Костов не се вплете в народната психология -колкото и да не е приятно за такъв икономист като него, но бе задължително. Разби дясното електорално пространство, в стремежа си да бъде пръв и единствен, което не се забравя от хората с дясно мислене.
Симеон, остави впечатление като царят- лъжец,(смяна на чипове ит.н., но до края не разбра, че е с повреден процесор) което си беше абсолютно вярно, затова при предишните избори не взе и 3%.
А Станишев? Това бе най-неопитния, най - глупавия и най - недъгавия политик на БКП ( БСП). За държавник - да не говорим. Първанов направи огромна грешка, когато в началото му даваше гръб и съвети как да управляват. Въпреки школовката в съветски КГБ школи, които, естествено е минал, той разфасова Столетницата, като раздели окончателно и безвъзвратно електората и) .Стана като в дясно. С тая разлика, че старите хора, си гласуват по традиция за червения цвят, така, както турския етнос - за агент Сава( Ахмед Доган ), а дясно мислещите не щат и да чуят връщане към социалистическите порядки.

ГЕРБ пак ще спечели изборите. Няма какво да се залъгваме.
Въпросът е с колко депутати ще влезе в Народното събрание. Ако са по - малко от сто, трябва да се прави коалиция.(а може да мине в опозиция и да се откаже от властта.)
Ако са около сто и двайсет - Борисов пак ще се опита да управлява сам. Най - доброто е една партия да бъде с стабилно депутатско мнозинство. Но понеже за БСП, това е невъзможно (всички го знаем защо, и най-вече Станишев и Сие), то за ГЕРБ - искаме, не искаме, трябва да има стабилно електорално мнозинство и Бойко Борисов да си назначи опитни съветници, които да направляват, чрез него и Правителството и депутатите му.
Нека не ми се сърди, Борисов, но се обръщам като по-голям и по опитен към него по име:
Бойко, България не е кучкарник - там може само с храна, вода и чесане по гърба и любимците ти, да въртят опашка - но българинът иска по друго. Да прогресира. Да го зачитат и уважават в Европа.(Дай му възможност да работи- реформите!?) Макар, че много не заслужава, но ти го направи. Има кой да го оцени в по-късни времена.
Убеден съм.
Що се отнася до кражбите от Големия казан – всички и навсякъде се опитват и го правят – но законът ги възпира да бъде с мярка. Пък ако са допринесли „ на ползу роду” повече и не ги хванат – халал да им е.

Стрелка Стрелка Идея
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 08.01.2013, 15:05

1 Anka Rangelova | 24.04.201318:30

Пожелавам успех на България на гражданите, защото наистина сте най-нормалната партия в страната! Дано номер 33 ви донесе късмет. Бойко Борисов трябва да бъде отстранен от едноличното лидерство в дясното политическо пространство поради простата причина, че ГЕРБ не е дясна, тоталитарно-клиентелиска партия.
   

оценка

+1 -4