Съдът назначи временните синдици в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Съдът назначи временните синдици в КТБ

Webcafe.bg
25.03.2015, 15:49 (обновена 25.03.2015, 16:18)
Съдебна палата

Софийски градски съд назначи двамата временни синдици в КТБ, посочени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките - това са Лазар Илиев и Росен Ангелчев. В срок от два дни те ще заменят квесторите на БНБ, които според управляващите вече нямат работа там, след като банката на Цветан Василев бе обявена в несъстоятелност.

Заради обжалването на акт на БНБ по обявяване на несъстоятелност - от фирма "Бромак" на Цветан Василев и от още трима акционери, активите на КТБ се обезценяват. Това се обяснява в писмо на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до СГС. По-рано Борисов и Менда Стоянова коментираха, че активите на КТБ се разграбват.

За назначаване на двамата временни синдици се обяви премиерът Бойко Борисов, а това срещна невиждано бърз политически консенсус сред партиите в парламента. Така промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха приети по спешност.

Двамата експерти, предложени за временни синдици на КТБ, са юристи с дългогодишен опит, съобщават от ФГВБ.

Лазар Илиев е главен секретар на Сметната палата, а между 2011 и 2014 г. е бил директор "Административна дейност" на одитната институция. До 2010 г. е бил изпълнителен директор на Централна кооперативна банка.

В периода от 1993 до 2002 г. г-н Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна" в Първа инвестиционна банка АД. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно" на Българската народна банка.

Росен Ангелчев работи отскоро като държавен експерт в дирекция "Енергийна сигурност" в Министерството на енергетиката. Професионалният му опит е свързан с МИЕ през последните 10 години. Преди това е работил като главен юрисконсулт и ръководител на "Задгранични представителства" на Авиокомпания "Балкан" (2002-2004).

Росен Ангелчев е бил главен юрисконсулт на Първа частна банка от 1992-1997 г. и на Частна земеделска и инвестиционна банка след обявяването й в несъстоятелност през 1997 г.

През 2012 г. при проверка на служителите в МИЕ Комисията по досиетата обявява съпричасността на Ангелчев като доверено лице и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Oще: бнб  временни синдици  ктб  лазар илиев  росен ангелчев  софийски градски съд  фонд за гарантиране на влоговете  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани