Индустриалци алармират: По-скъп ток - съкращения на работна ръка | webcafe.bg
newscafe

Индустриалци алармират: По-скъп ток - съкращения на работна ръка

Webcafe.bg
17.06.2015, 18:37 (обновена 17.06.2015, 18:45)
ток

Снимка: © Getty Images

За да се запълни дупка от 285 млн. лв. в НЕК, се отваря много по-голяма дупка от над половин млрд. лв. в икономиката

Представители на индустриалните предприятия заявиха по време на заседанието на комисията по икономическа политика и туризъм, че рязкото вдигане на цената на електроенергията за тях ще доведе до съкращения на работна ръка.

На заседанието на комисията, в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски, бе изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно предложенията на комисията за нови цени на тока от 1 юли.

Лукарски заяви, че след изричното искане на премиера и заседание на МС, заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще предложат промяна в Закона за енергетиката, която да въведе добавка задължения към обществото и за тока, който се изнася.

Пред представителите на индустриалните предприятия Иван Иванов аргументира поскъпването на електроенергията.

"Ако не повишим добавката задължения към обществото за свободния пазар от 18,93 на 40,21 лв. за мегаватчас, то цената за бита ще трябва да се повиши със 17 процента, докато предлаганото сега от комисията повишение е само 2 процента и няма да се усети от потребителите", заяви Иванов.

Румен Радев, заместник-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, обаче заяви, че индустриален холдинг с над 2000 служители, днес е изпратил предизвестия за уволнение на 340 от тях, единствено заради поскъпването на цената на електроенергията. Според него, за да се запълни дупка от 285 млн. лв. в НЕК, се отваря много по-голяма дупка от над половин млрд. лв. в икономиката.

 

Oще: божидар лукарски  електричество  електроенергия  иван иванов  кевр  ток  цена 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани