Брюксел иска увеличаване на пенсионната възраст в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Брюксел иска увеличаване на пенсионната възраст в ЕС

Webcafe
17.07.2017, 16:42 (обновена 17.07.2017, 16:56)
Възрастен човек

Снимка: © Стоян Георгиев

Доклад на ЕК: Трудоспособното население намалява драстично

Според доклад на Европейската комисия (ЕК), за да се запази стабилността на пенсионните системи в Европа, пенсионната възраст трябва да бъде увеличена. Към момента предвиждането е трудоспособното население на Европа да намалее драстично в следващите 40 години.

Ако в момента на един пенсионер се падат четирима работещи, то през 2060-а тази цифра ще бъде наполовина - на един пенсионер ще се падат едва двама работещи. Това означава, че броя на пенсионерите ще бъде по-голям от този на хората, плащащи здравно-осигурителни вноски.

В противен случай проблеми с финансирането на пенсионните системи и осигурителните фондове са неизбежни.

Приоритет на ЕК ще е ангажирането на повече души на пазара на труда и създаването на възможността на хора, които са в добро здраве, да работят по-дълго. Други мерки, които Комисията препоръчва, са насърчаване на раждаемостта и прием на мигранти.

Oще: демография  демографска криза  застаряване  пенсии  пенсионер  пенсионери  пенсионна възраст  пенсионна реформа  пенсия  раждаемост 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.