Прокуратурата нищи Академията в Свищов | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата нищи Академията в Свищов

Webcafe.bg
28.12.2015, 14:11 (обновена 28.12.2015, 14:30)
Величко Адамов

Снимка: © http://www.uni-svishtov.bg/

Засега разследването се води срещу неизвестени извършител

Три досъдебни производства е образувала прокуратурата за длъжностни престъпления в Стопанската академия "Димитър Ценов" - Свищов, съобщи БНР.

Разследват се нарушения, установени от Министерството на образованието и науката в последните три години от управлението на бившия ректор на академията проф. Величко Адамов, който бе отстранен с пожизнена заплата от 1500 лева и осигурен офис заради заслугите му за развитието на ВУЗ-а.

Одитът установява, че Стопанската академия е губила годишно 1-2 милиона лева от порочна схема за учебници, каза преподавателят Калин Костов, член на Сдружението за европейско качество във висшето образование.

Според него е имало договор с едноличния търговец Павлин Петров за учебници за дистанционното обучение. "Академията ги печата и ги продава на едноличен търговец на производствени цени, два - три лева бройката, а в последствие Стопанската академия купува обратно тези учебници вече на съвсем различни цени, между 25 и 40 лева", допълни Костов.

Разследват се още командировъчни, издадени на служители, когато се работили на частната вила на ректора Адамов. Проверява се и начинът на набиране на близо 120 хиляди лева дарения за изграждане на алеята с бюстове на бившите ректори на Стопанската академия.

Според одита, сумата е събрана принудително, като професорите внесли по 1000 лева, доцентите по 500, а останалите преподаватели по 300 лева. Калин Костов допълни, че трите досъдебни производства засега се водят срещу неизвестен извършител.

Величко Адамов беше отстранен, след като инсталира за ректор своето протеже - 35-годишната проф. Теодора Димитрова, а за себе си осигури пожизнена заплата от 1500 лева и „кабинет в компютър" в Стопанската академия.

Oще: акамедия в свищов  величко адамов  висше образование  неизвестен извършител  образование  прокуратура  свищов  стопанска академия в свищов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 29.12.201516:06

ДРУГИТЕ КОГА?!? Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -0