Що е то интегрирана система за охрана на границата? | webcafe.bg
newscafe

Що е то интегрирана система за охрана на границата?

Webcafe.bg
16.10.2015, 19:18 (обновена 16.10.2015, 21:01)
граница

Системи за непрекъсваемо захранване с ток и дизелови генератори гарантират работоспособността на постовете при всякакви условия

България влезе в световния медиен обмен с първия за Европа случай на загинал нелегален имигрант при стрелба на граничен полицай. Аутопсията на тялото на афганистанеца потвърди версията на МВР, че става дума за рикоширал куршум в мост, под който той се е намирал. Той е изстрелян предупредително от граничаря Вълкан Хамбарлиев, след като групата от 54-ма души е проявила агресия срещу него и двамата му колеги, според главния секретар на силовото министерство Георги Костов.

Докато точните събития се изясняват, остава да виси още един сериозен проблем - какво се случва с т.нар. интегрирана информационна система, която беше внедрена преди три години на турската граница срещу сумата от 12 милиона евро, с хвалбите на тогавашния министър на вътрешния работи Цветан Цветанов, че е изключително ефективна. След това се планира разширение с още 100 км с европейско финансиране, както и строителство на телена ограда.

Тази сутрин главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че системата е дала грешка - първоначално е регистриран пробив на 10 десет души от място, където няма телена ограда. Така да пресрещнат групата са изпратени едва трима служители на реда - двама граничари и един полицай, които се натъкнали на „хомогенна група" от 54-ма млади мъже във „видимо добра спортна форма", представящи се за афганистанци.

Фактът, че групата се е криела под мост на главния път Средец - Бургас навява на заключение, че са очаквали организират транспорт, с който да отпътуват в западна посока.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов твърди, че информационната система в частта й при Елхово изобщо не е работела - и то от една седмица. Причината е, че нямало ток. Самата дирекция на граничната полиция в Елхово от един месец е без ръководител, една вчера за ръководител е назначен заместник-директорът на СДВР Радослав Сотиров.

„Не се разбра дали е имало сигнал от интегрираната информационна система, изобщо работи ли тя на това място, как е възможно групата да бъде засечена 30 - 40 километра навътре от границата, след като е имало сигнал от системата", попита депутатът от левицата", коментира той пред БНР.

Какво представлява системата

Интегрираната система е разделена на няколко периметъра със стационарни и мобилни постове за наблюдение, система от камери и сензори за движение, локални управления и координационен център в Свиленград. Системи за непрекъсваемо захранване с ток и дизелови генератори гарантират работоспособността на постовете при всякакви условия.

Периметровата сигнално-охранителна система е разположена в непосредствена близост до държавната граница. Тя включва сензори и термовизионни камери. Данните от сензорите и видеоизображението от камерите за наблюдение се предават чрез изградената комуникационна мрежа за достъп до стационарните постове. Чрез опорната комуникационна мрежа те постъпват в координационните центрове.

Мобилните постове за техническо наблюдение са базирани на високопроходими моторни превозни средства, оборудвани с мултисензорни системи за видеонаблюдение. Информацията от воденото наблюдение се предава в реално време посредством безжична мрежа за комуникация към стационарните постове и оттам - към координационните центрове.

Стационарните постове за техническо наблюдение са разположени на стратегически височини в близост до държавната граница. Оборудвани са с радиолокационна станция и мултисензорна система за наблюдение, включваща дневна и термовизионна камера и лазерен далекомер. Освен наблюдение, постовете обединяват, обработват и предават дистанционно постъпващата информация от всички други елементи на периферната система.

Oще: българия  интегрирана система  мвр  миграционен натиск  охрана на границата  средец  убит афганистанец  убит имигрант  шенген 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани