ВСС хареса Таня Райковска за и.д. шеф на ВКС | webcafe.bg
newscafe

ВСС хареса Таня Райковска за и.д. шеф на ВКС

Webcafe.bg
20.11.2014, 13:37 (обновена 18.12.2014, 12:11)
ВСС среща с НПО

Снимка: © Webcafe.bg

Таня Райковска (вляво) стана и.ф. председател на ВКС два месеца след като не успя да събере мнозинство в същия Висш съдебен съвет като кандидат за поста на Лазар Груев.

Висшият съдебен съвет определи Таня Райковска за изпълняващ функциите на председател на Върховния касационен съд до избора на титуляр, който беше отложен за края на януари 2015 г.

Изборът се наложи, тъй като днес изтече 7-годишният мандат на проф. Лазар Груев, а ВСС не успя да избере легитимен негов заместник в определения от закона срок.

Номинацията и изборът на Райковска за временен председател на ВКС обаче отново предизвикаха смут в кадровия орган на съдебната власт.

Според Закона за съдебната власт - когато административният ръководител не е определил кой да го замества, функциите му се изпълняват от един от заместниците му по старшинство.

По това определение за и.ф. председател на ВКС трябваше да бъде определен съдия Красимир Влахов, който е заместник на Лазар Груев от април 2012 г.

Вместо това обаче Светла Петкова (ВСС) номинира колегата на Влахов - Таня Райковска с аргумента, че тя има по-дълъг стаж като върховен съдия, въпреки че е станала зам.-председател на ВКС малко след Влахов.

Райковска беше кандидат за председател на ВКС при първия опит за избор на наследник на Лазар Груев. Тогава обаче нито тя, нито колегата й Павлина Панова успяха да съберат необходимото мнозинство. Наложи се процедурата по избор да се задвижи наново.

Възможно е Райковска да се кандидатира отново за титулярното място, което поставя под съмнение равнопоставеността й спрямо останалите кандидати (ако такива бъдат номинирани изобщо след провала на първия избор).

Oще: вкс  всс  върховен касационен съд  красимир влахов  председател  таня райковска 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани