Експерт: Разпределението на делото „КТБ“ е манипулирано | webcafe.bg
newscafe

Експерт: Разпределението на делото „КТБ“ е манипулирано

Webcafe.bg
30.11.2014, 14:15 (обновена 18.12.2014, 11:39)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Съдия Калинка Илиева е работила в гражданското отделение на Софийския районен съд

Делото за фалит на КТБ не е разпределено по случаен принцип, както би трябвало, обяви пред Нова телевизия Васил Величков, IT- експертът, който проверява софтуера на съда.

Процесът в Софийския градски съд, който бе отложен заради жалбата на Цветан Василев срещу акта на БНБ за несъстоятелност на КТБ, се падна на командированата от Районен съд - София Калина Илиева, която по-късно си направи отвод.

Според Софийския градски съд в деня на разпределение на делото е имало срив в системата и затова първоначално Висшия съдебен съвет не получава доклад на кого е разпределен казусът. За проблема потвърди и проверка на Висшия съдебен съвет.

„Важният момент е, че след като се извърши разпределението, би следвало протоколът от това разпределение да се качи автоматично на сървъра на ВСС, където той се публикува, само че това не става, а трябва да се натисне бутон", обяснява Васил Величков.

Според Величков няма данни за срив в интернет връзката, каквото е обяснението на СГС. Теоретично обаче, ако точно преди да се прати докладът до ВСС, има срив в системата, то делото може да се разпредели наново, на друг съдия.

Според Васил Величков електронната система за разпределение на дела е така програмирана, че дори 10-годишно дете би могло я манипулира, „докато не се падне съдията, който трябва да се падне".

Междувременно адвокатът на Цветан Василев Менко Менков обяви, че клиентът му живее скромно в Сърбия, подпомаган от приятели. Екип от 20 експерти подготвя защитата на Василев, като според Менков БНБ е пратила в КТБ квестори, които не покриват законовите изисквания за стаж.

Той твърди, че квесторите са похарчили над 2.5 милиона лева пари на банката за докладите на одиторите, които са без правна стойност.

„Какво се е случило през четирите месеца в банката от затварянето й до издаване на решението на БНБ за фалит. Към 30 юни показателите на КТБ са много различни от показаните в одитните доклади резултати", коментира защитникът на „Бромак", с която Цветан Василев има мажоритарен дял в КТБ.

Oще: бнб  електронно разпределение на дела  калина илиева  ктб  менко менков  несъстоятелност  случаен принцип  софийски градски съд  фалит  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани